Advertentie

Iran boos op Donald Trump

Mohammad Javad Zarif, de Iraanse buitenlandminister, veroordeelt de uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump en de Saoedische koning Salman. ©REUTERS

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft de aanvallen door de Amerikaanse president Donald Trump tegen zijn land veroordeeld. Hij suggereert dat de VS '480 miljard dollar willen lospeuteren' in Saoedi-Arabië.

Het gaat om de eerste officiële reactie van Iran na de toespraak van Trump van zondag in de Saoedische hoofdstad Riyad, waarin hij Iran ervan beschuldigde 'het terrorisme te ondersteunen'. De Amerikaanse president riep op het land te boycotten.

Eerder had de Saoedische koning Iran ook al 'het speerpunt van internationaal terrorisme' genoemd, terwijl de minister van Buitenlandse Zaken van het land tijdens een persconferentie met zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson herhaaldelijk verwees naar 'de rol van Teheran als helper van de terreur'.

'Iran, dat net echte verkiezingen heeft gehouden, werd aangevallen door de Amerikaanse president in dit bastion van de democratie en de gematigdheid', reageert de Iraanse buitenlandminister Zarif, verwijzend naar Saoedi-Arabië waar een onverkozen monarch regeert. 'Gaat het om buitenlands beleid, of om het uitmelken van de koning van Saoedi-Arabië voor 480 miljard dollar?'

Washington en Riyad hebben zaterdag, tijdens de eerste dag van het bezoek van Trump aan het land, megacontracten ondertekend voor honderden miljarden dollars, waaronder 110 miljard voor de aankoop van Amerikaanse wapens door Saoedi-Arabië.

Het soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran staan lijnrecht tegenover elkaar in alle regionale conflicten, zoals die in Syrië of Jemen.

De gematigde en hervormingsgezinde Iraanse president Hassan Rohani, die zich inzet voor meer openheid tegenover het Westen, werd vorige week nog met een ruime meerderheid herverkozen. De VS hebben zaterdag terughoudend gereageerd op die herverkiezing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud