Iran daagt Westen uit met rakettest

Een schip van de Iraanse zeemacht lanceert een raket.

Iran heeft in de omgeving van de Straat van Hormuz een grond-luchtraket getest tijdens manoeuvers van de zeemacht. Dat initiatief dreigt de spanningen met het Westen te doen toenemen.

'De raket voor middellange afstand bevat de modernste technologie om doelen te treffen en antiraketssystemen te vermijden', zegt admiraal Mahmoud Moussavi. Het is de eerste test van de raket die in Iran is geproduceerd.

De VS en andere westerse landen hebben de jongste dagen de druk op Iran verhoogd omdat ze bezorgd zijn over het Iraanse atoomprogramma. President Barack Obama ondertekende gisteren een wet die nieuwe sancties voorziet.

Teheran heeft ermee gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten. Minstens een derde van de over zee vervoerde olie paseert door die zee-engte. Een sluiting van de Straat van Hormuz zou de olieprijs fors doen stijgen.

De Iraanse hoofdonderhandelaar Saïd Jalili zegt dat zijn land bereid is de gesprekken met het Westen over het Iraanse atoomprogramma te hervatten. Maar hij dreigt ook met vergeldingsmaatregelen als het Westen Iran blijft bedreigen.

Iran maakte ook bekend dat het zijn eerste eigen nucleaire brandstofstaaf geproduceerd heeft . De staaf heeft al de nodige tests doorstaan en is klaar om gebruikt te worden in de medische reactor van Teheran, zo meldt het persbureau Fars.

Minister van Buitenlandse Zaken Ali-Akbar Salehi had vorige maand nog te kennen gegeven dat de reactor gebruik zou beginnen maken van in Iran geproduceerde nucleaire brandstofstaven.

De Iraanse munt, de rial, is fors in waarde gezakt  na de aankondiging door Washington van nieuwe sancties, wegens het nucleaire programma van Iran.
De verkoopwaarde van de munt in de wisselkantoren daalde tot zo'n 16.000 rial voor een dollar, terwijl de officiële koers van de Iraanse centrale bank 11.179 rial voor een dollar bedraagt, aldus het officiële agentschap Irna en een internetsite die de koers van de rial opvolgt.


De Amerikaanse president Barack Obama kondigde zaterdag een verstrenging aan van de sancties tegen de financiële instellingen in Iran. De sancties zijn gericht tegen buitenlandse ondernemingen die zaken doen met de Iraanse centrale bank in de oliesector. Iran, tweede producent van oliekartel Opec na Saoedie-Arabië, haalt 80 pct van zijn valuta uit olie-uitvoer.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud