Iran hervat gesprekken over atoomprogramma

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali-Akbar Salehi (foto: AFP). ©AFP

Iran is bereid om eind deze maand weer met de internationale gemeenschap aan tafel te gaan zitten om te onderhandelen over zijn omstreden atoomprogramma. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali-Akbar Salehi, zondag meegedeeld op de veiligheidsconferentie in München.

Iran zal op 25 februari in Kazachstan met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland (de zogenaamde Groep 5+1) samenzitten om het dossier te bespreken. In december was al de intentie opgevat om de gesprekken te hervatten, maar een concrete afspraak was daarover nog niet gemaakt.

De onderhandelingen tussen Iran en de Groep 5+1 zullen gevoerd worden onder leiding van de Europese hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton en de Iraanse hoofdonderhandelaar Said Jalili.

De laatste gesprekken tussen Iran en de groep vonden in juni vorig jaar plaats in Moskou.

Minister Salehi gaf in München ook aan dat hij bereid is om rechtstreeks met de Verenigde Staten te onderhandelen. 'We zijn tot onderhandelingen bereid', verklaarde Salehi nadat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zaterdag in München al bilaterale gesprekken over de nucleaire kwestie had aangeboden. 'Maar deze keer moeten we er zeker van zijn dat de andere partij met authentieke bedoelingen komt... met echte en eerlijke bedoelingen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud