Advertentie

Iran is kop van jut voor Trump en Saoedi's

Trump en zijn gastheer koning Salman riepen Iran uit tot publieke vijand nummer één. ©AFP

Zowel de Amerikaanse president Donald Trump als zijn Saoedische gastheer, koning Salman, beloven het wereldwijde terrorisme te bestrijden. En daarbij aarzelen ze niet om Iran uit te roepen tot één van de belangrijkste aanstokers van dat terrorisme.

Dat de relaties tussen Saoedi-Arabië en Iran van kwaad naar erger gaan, werd nog eens in de verf gezet tijdens de toespraak van koning Salman, die de speech van Trump voorafging. Trump is in Saoedi-Arabië als startpunt van zijn eerste grote internationale reis, in het Midden-Oosten en Europa.

Salman greep de kans om het sjiitische Iran in het bijzijn van Trump te kapittelen als het ‘speerpunt van het internationaal terrorisme’. Hij plaatste het land op één lijn met de (soennitische) terreurgroep IS en beloofde een harde strijd tegen ‘alle terreurorganisaties, wat hun religie, belijdenis of ideologie ook is’.

Trump en Salman schetsten een zwart-wit-beeld van een Arabische wereld die verscheurd wordt tussen goede en kwade krachten. De Amerikaanse president bracht nadrukkelijk hulde aan zijn bondgenoten rond de Perzische Golf. Ook Turkije en Libanon kregen een compliment voor het opvangen van miljoenen vluchtelingen die het geweld in Syrië ontvluchtten.

Roekeloos

Voor Iran was de president veel strenger. De Islamitische Republiek blijft via de terreurbeweging Hezbollah en via het Syrische regime van Bashar al-Assad één van de belangrijkste sponsors van terrorisme, klonk het. ‘De Iraanse leiders blijven roekeloos conflict en terreur zaaien’, aldus Trump. Hij riep de landen in de regio op om Iran te isoleren en ‘te bidden voor de dag dat de Iraniërs de regering krijgen die ze verdienen’.

Met die woorden lijkt de ontspanning in de Amerikaans-Iraanse relaties, die was ingezet onder de vorige president, Barack Obama, voorgoed verleden tijd. De timing van de speech is opmerkelijk omdat de Iraniërs zopas de hervormer Hassan Rohani als president hebben herverkozen. Ook bij lokale verkiezingen in Iran wonnen vooral gematigde kandidaten.

Saoedi-Arabië krijgt zelf veel kritiek, onder meer vanuit ons land, voor de gewelddadige strijd tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in zijn buurland Jemen. Maar voor de Amerikanen lijkt dat deel uit te maken van de gewettigde strijd tegen terrorisme. Ook het feit dat Saoedi-Arabië zelf heel wat terroristen heeft voortgebracht, onder wie 15 van de 19 vliegtuigkapers van de aanslagen van 11 september 2001, kwam niet ter sprake.

Egypte

Trump had ook een opvallend warm contact met de Egyptische president Al-Sisi. Een bezoek van hem aan Egypte noemde hij prioritair. Onder Obama waren de relaties met het regime van Sisi  wat afgekoeld. Sisi pakt de oppositie in zijn land zeer hard aan. Eqypte is wel nog altijd een van de belangrijkste militaire bondgenoten van de VS in de regio.

De president repte met geen woord over het respect voor mensenrechten of de nood aan democratische hervormingen in de regio. Ook dat is een belangrijke breuk met de retoriek van vroegere presidenten en van Obama. 

De verzoenende taal van Trump, die uitvoerig de schoonheid en de rijkdom van de Islam en van het Midden-Oosten bejubelde, staat in schril contrast met zijn campagnetaal en zijn verkiezingsbeloftes. De Amerikaanse president zei tijdens zijn campagne dat de 'islam ons haat'.

Hij  voerde als kersverse president ook meteen een inreisverbod in voor een aantal moslimlanden. Saoedi-Arabië werd door dat (inmiddels weer afgevoerde) inreisverbod weliswaar niet getroffen.

Israël

Trump en Salman spraken in Riyad  vertegenwoordigers van 55 Arabische en moslimlanden toe. Morgen gaat Trump naar Israël, woensdag is hij in België.

Zijn aanval op Iran zal ongetwijfeld gesteund worden door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dat de Amerikanen voor honderden miljarden dollars wapens gaan leveren aan Saoedi-Arabië, ligt er dan weer gevoelig. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud