Iran legt alweer beslag op olietanker

In juli legde Iran al beslag op de olietanker Stena Impero. ©EPA

Voor de tweede keer in een paar weken tijd is een buitenlandse olietanker in beslag genomen door het Iraanse regime. Het wakkert de onzekerheid aan over olietransport in een cruciale regio.

De Iraanse revolutionaire garde legde op woensdag alweer beslag op een buitenlandse olietanker. Dat maakte de Iraanse staatstelevisie zondag bekend. 

Het betrokken schip zou 700.000 liter olie (omgerekend 185.000 vaten) en zeven bemanningsleden vervoeren. Enkele semi-officiële Iraanse nieuwsagentschappen melden dat de inbeslagname plaatsvond nabij het Farsi-eiland. Dat ligt in de Perzische Golf. 

Stena Impero

De zenuwen staan strak gespannen tussen Iran en het Westen sinds Amerika het Iran-akkoord opzegde.

Midden juli legde de Iraanse revolutionaire garde al eens beslag op een olietanker, de Britse tanker Stena Impero. Die inbeslagname vond plaats nabij het eiland Larak, in de straat van Hormuz, de zee-engte die de Perzische Golf en de Golf van Oman met elkaar verbindt. 

Met de inbeslagnames zegt Iran te reageren op een eerdere soortgelijke actie van het Verenigd Koninkrijk. Die nam begin juli de controle over van de Grace I, nabij het schiereiland Gibraltar, in de zuidelijke punt van Spanje. 

Iran-deal

De zenuwen staan strak gespannen tussen Iran en het Westen sinds de Amerikaanse president Donald Trump het Iran-akkoord, bereikt onder zijn voorganger Barack Obama, opzegde. Iran belandde door de daaropvolgende sancties in een economische wurggreep. 

Iran dreigt er van zijn kant mee het olietransport door de straat van Hormuz te verstoren. Grote volumes van het wereldwijde verbruik van olie, ergens tussen een vijfde en een derde, passeren in die zee-engte tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman. 

Parlement

De Verenigde Staten proberen als reactie op de inbeslagnames een maritieme veiligheidsmissie in de straat van Hormuz op de been te krijgen. Het VK heeft al schepen ter plekke om olietankers te begeleiden. Eerder deze week lekte uit dat ook het Belgische leger een vraag had gekregen van de VS om schepen af te vaardigen. 

Een regering in lopende zaken kan zich niet uitspreken over zo'n vraag. Dat legt de bal in het kamp van het parlement. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud