Britse veiligheidsraad opnieuw bijeen na incidenten in Golfregio

De Stena Impero van de Zweedse rederij Stena Bulk zou in beslag genomen zijn door Iran. ©stena bulk

De nationale veiligheidsraad van Groot-Brittannië komt voor de tweede keer bijeen, na het incident met twee Britse tankers in de Golfregio.

Na het incident met twee Britse tankers in de Golfregio komt de nationale veiligheidsraad (Cobra) in Groot-Brittannië voor de tweede keer bijeen. Vrijdagavond al was er een Cobra-bijeenkomst in de Britse hoofdstad.

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft vrijdag de Britse olietanker Stena Impero tegengehouden in de Straat van Hormuz, een cruciale route voor olietransport. Teheran zegt dat het schip betrokken was bij een ongeval met een Iraanse vissersboot en hulpverzoeken negeerde. Het werd naar een marinebasis de havenstad Bandar Abbas gebracht.

Er is geen contact meer mogelijk met het schip, dat 23 bemanningsleden telt, erkende de Zweedse rederij Stena Bulk, de eigenaar van het schip. De tanker is volgens de rederij 'aangevallen door kleine bootjes en een helikopter.'

Vergelding

De inbeslagname van de Britse tanker lijkt een vergelding voor de inbeslagname van de Iraanse olietanker Grace 1 begin juli in Gibraltar. Het Iraanse schip was op weg met ruwe aardolie naar Syrië. Het hooggerechtshof in Gibraltar besliste vrijdag om de tanker nog dertig dagen aan de ketting te houden. Ayatollah Ali Khamenei, de geestelijke leider van Iran, waarschuwde eerder deze week dat Iran 'op dergelijke piraterij zou antwoorden'.

Kort na de Stena Impero waren er geruchten dat een tweede schip van een Britse rederij onderschept was door Iran. Het ging om de Mesdar, die onder Liberiaanse vlag vaart. Uiteindelijk bleek het vals alarm. De rederij liet weten dat er gewapende mannen op het schip geweest waren, maar dat die het schip weer verlaten hadden.

De Britse overheid zegt 'extreem verontrust' te zijn over 'de onaanvaardbare inbeslagname' van het schip. Ze raadt Britse schepen aan de Straat van Hormuz voorlopig te vermijden. Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt liet weten dat Iran zich 'op een gevaarlijk pad begeeft', al zei hij ook voorlopig niet militair te zullen reageren. De Amerikaanse president Donald Trump zegde zijn steun toe aan de Britse overheid. 

De prijs voor Brent-olie steeg met 1,3 procent vrijdagavond. Een vat Brent-olie voor verscheping in september kostte vrijdagavond 62,47 dollars in Londen, een stijging met 0,87 procent of 54 cent meer dan bij de afsluiting donderdagavond. 

De mysterieuze drone

De vijandelijkheden zijn tekenend voor het steeds vijandiger klimaat tussen Iran en het Westen. Vorige maand werden twee commerciële schepen in de regio beschoten. Rederijen lieten toen al weten zich zorgen te maken om de veiligheidssituatie.

Donderdag ontstond er een woordenoorlog tussen Iran en de Verenigde Staten over een drone. Trump liet weten dat de Amerikaanse marine een Iraanse drone vernietigde in de Perzische Golf. Iran ontkende evenwel dat een incident had plaatsgevonden. 'Wij missen ook geen drones’, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Hij suggereerde dat de Amerikanen een eigen drone hebben neergeschoten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud