Advertentie
opmerkelijk

Iran legt delven van cryptomunten aan banden

De Iraanse president Hassan Rouhani. ©AFP

Iran verbiedt het delven van cryptomunten voor vier maanden. Het hoopt de talrijke stroompannes in het land tegen te gaan.

Al maanden wordt Iran geteisterd door elektriciteitspannes die in extreme gevallen tot zes uur per dag duren. Begin dit jaar wees het Iraanse regime al met een beschuldigende vinger naar de delvers van cryptomunten, nu legt president Hassan Rouhani het 'mijnen' ook effectief aan banden. 'Iedereen vindt een hoekje om bitcoins en cryptomunten te delven. Wie zich er voortaan nog aan waagt, doet een illegaal werk', stelt hij.

Sinds de Verenigde Staten zich in mei 2018 eenzijdig uit de Irandeal hebben teruggetrokken, heeft in Iran het delven van bitcoins een hoge vlucht genomen. De bijbehorende zware straffen die handel met buitenlandse bedrijven onmogelijk maken, vallen echter te omzeilen via het gebruik van bitcoins en andere cryptomunten. De regering moedigde dat lange tijd aan, onder meer door de wetgeving te versoepelen.

Cryptoboerderijen

Alleen is het 'mijnen' van cryptomunten een erg energieslurpende bezigheid. Om nieuwe munten te produceren moet je een aantal transacties op het netwerk verifiëren via moeilijke berekeningen, die almaar complexer worden en dus meer rekenkracht vergen. Omdat elektriciteit spotgoedkoop is in Iran, staat het land te boek als het walhalla van bitcoindelvers. Illegale cryptoboerderijen schieten er als paddenstoelen uit de grond.

Volgens president Rouhani steeg het elektriciteitsgebruik in Iran het afgelopen jaar met 20 procent. Dat crypto daar volledig verantwoordelijk voor is, kon de president niet hardmaken. Experts schatten het aandeel van cryptomining in de stroomconsumptie op minder dan 10 procent. Ze zien de ouderwetse elektriciteitscentrales en de extreme droogte - die de waterkrachtcentrales werkloos maakt - als schuldigen voor de stroompannes.

Hoe het regime het verbod gaat afdwingen, is een andere vraag. Toen het ministerie van Energie vorige week een illegale bitcoinboerderij probeerde te sluiten, werden de ambtenaren op geweerschoten onthaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud