Iran ontdekt gigantisch olieveld

Hassan Rohani is dolblij met de 53 miljard extra vaten olie voor zijn land. ©Photo News

De ontdekking is een opsteker voor het Iraanse regime, dat kreunt onder zware Amerikaanse sancties.

President Hassan Rohani meldde zondag in een toespraak trots de ontdekking van een nieuw olieveld, goed voor liefst 53 miljard vaten olie. Dat is genoeg om de reserves van het land met een derde op te krikken, zei Rohani.

Het nieuwe olieveld strekt zich uit over 2.400 km² en ligt in de olierijke provincie Khuzestan. Het veld zou het op een na grootste zijn in Iran. Buiten de aankondiging door Rohani is er nog geen onafhankelijke bevestiging van het bestaan van het olieveld.

De ontdekking is een opsteker voor Iran, dat economisch zwaar te lijden heeft onder de bijzonder strenge Amerikaanse sancties. Die zijn onder andere gericht op de oliesector, een van de levenslijnen van het land. De VS dreigen met sancties tegen landen die nog Iraanse olie kopen.

Rohani verwees in zijn toespraak zondag naar de sancties. 'Ik zeg tegen Washington: terwijl jullie sancties uitvaardigden tegen de export van onze olie, hebben onze wetenschappers 53 miljard nieuwe vaten ontdekt.' De Iraanse olievoorraad bedroeg tot nog toe zowat 150 miljard vaten.

Nucleair programma

De oliebonanza valt samen met de opflakkering van het conflict rond het Iraanse nucleaire programma. Het regime activeert dat programma steeds nadrukkelijker en schroefde de verrijking van uranium deze week nog wat op. 

Iran sloot in 2015 een deal met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland over de bevriezing van zijn nucleair programma. Maar nadat de VS zich daar twee jaar geleden uit terugtrokken, staat het akkoord op losse schroeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud