Advertentie

Iran ontkent betrokkenheid bij dodelijke droneaanval op tanker

Het vliegdekschip USS Ronald Reagan in formatie met een Amerikaanse destroyer en een Frans fregat opereert momenteel in de Arabische Zee. ©AFP

Bij de aanval op het getroffen schip, de productentanker Mercer Street die banden heeft met Israël, kwamen twee bemanningsleden om het leven.

De productentanker Mercer Street werd donderdagnacht voor de kust van Oman aangevallen. Het schip was leeg op weg van Dar es Salaam (Tanzania) naar Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. Het bevond zich op het moment van de aanval op 159 kilometer van de haven van Duqm, meldt de maritieme website Splash247.com.

Bij de aanval kwamen twee bemanningsleden om het leven, een Roemeen en een Brit. Het is voor het eerst in jaren dat bij een aanval op een vrachtschip doden vielen. Volgens experts van de U.S. Navy ging het om een aanval met drones. Wie erachter zit, is momenteel onduidelijk.

Zodiac Maritime

De Mercer Street heeft een rechtstreekse band met Israël. Het schip, dat Japanse eigendom is, werd ingezet door Zodiac Maritime, een rederij die gecontroleerd wordt door de vastgoed- en scheepvaartmagnaat Eyal Ofer, een van de rijkste mensen van Israël. Volgens Bloomberg bedraagt zijn vermogen 11,3 miljard dollar.

Zodiac zei aanvankelijk dat het om een aanval door piraten ging, maar Israël opperde dat Iran achter het incident zat. ‘Het is niet de eerste keer dat we ons bewust zijn van Iraanse agressie op zee en meer in het algemeen in de regio, waarbij burgers worden getroffen’, zei een hooggeplaatste Israëliër.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei zaterdag dat dergelijk ‘Iraans terrorisme’ schadelijk is voor de internationale scheepvaart.

Israël riep op om internationale actie te ondernemen tegen Iran. ‘Ik heb instructies gegeven aan de ambassades in Washington, Londen en de Verenigde Naties’, benadrukte Yair Lapid. ‘Iran is niet alleen een Israëlisch probleem, maar een exporteur van terrorisme die iedereen pijn doet.’

Iran ontkent

Iran veroordeelde zondag de beschuldigingen als 'ongegrond', bij monde van de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en ontkende elke betrokkenheid.

Het getroffen schip werd intussen onder escorte van het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan en de destroyer USS Mitscher naar een veilige haven gebracht.

De Verenigde Staten spreken zich voorlopig niet uit over wie achter de aanval zit. Woordvoerster Jalina Porter van het U.S. State Department zei vrijdag dat de VS samenwerkt met partners om de feiten uit te klaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud