Advertentie

Witte Huis noemt berichten over nieuw incident in Golf van Oman 'zeer verontrustend'

De olietanker Mercer Street werd vorige week aangevallen in de Golf van Oman. ©REUTERS

In de Golf van Oman is opnieuw een incident aan de gang waarbij volgens sommige bronnen Iran betrokken is. Het gaat mogelijk om een kaping. Iran ontkent elke betrokkenheid, de VS zijn verontrust.

In de Golf van Oman is opnieuw een incident aan de gang waarbij volgens sommige bronnen Iran betrokken is. In een bericht van de Britse Maritime Trade Operations (UKMTO), een onderdeel van de Britse marine, werd het scheepvaartverkeer dinsdag gevraagd bijzonder oplettend te zijn.

De Golf van Oman verbindt de Arabische Zee met de Straat van Hormoes en vormt een belangrijke scheepvaartroute, waarlangs enorme hoeveelheden aardolie getransporteerd worden.

In eerste instantie had de UKMTO schepen gewaarschuwd voor een kaping. Uren later ging het over een 'mogelijke kaping'. Eerder op de dag hadden vier olietankers bericht dat ze 'niet onder bevel' lagen, wat meestal betekent dat een vaartuig niet langer bestuurd kan worden. Een van die schepen kwam later weer in beweging, meldt het persbureau AP.

Volgens sommige bronnen is een vaartuig gekaapt 'met steun van Iran'. Het zou gaan om de Asphalt Princess, die onder Panamese vlag vaart.

Het Witte Huis noemde de berichten dinsdagavond 'zeer verontrustend'. 'We monitoren deze situatie en we staan in nauw contact met Londen en andere partners in de wereld', zei persverantwoordelijke Jen Psaki. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken 'onderzoekt' volgens een woordvoerder het incident 'hoogdringend'.

Op de Iraanse televisie heeft de Revolutionaire Garde ontkend dat Iran iets te maken heeft met het incident. Dat noemde ze een zet van het Westen en Israël om 'de internationale gemeenschap voor te bereiden op een vijandige actie tegen de eerbare natie Iran'.

Dit is een zet van het Westen en Israël om de internationale gemeenschap voor te bereiden op een vijandige actie tegen de eerbare natie Iran.

Het incident komt minder dan een week nadat een olietanker voor de kust van Oman aangevallen werd door een drone, waarbij twee doden vielen. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël wezen toen Iran aan als dader, maar Teheran ontkent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud