Iran overschrijdt over tien dagen limiet voor verrijkt uranium

De Iraanse president Hassan Rohani inspecteert een nucleaire installatie. ©EPA

Het land roept de Europeanen op snel in actie te komen. Intussen bereiken de relaties met de VS een dieptepunt.

Iran zal op 27 juni waarschijnlijk voor het eerst het nucleaire akkoord van 2015 breken. Dan overschrijdt het de vastgelegde limiet voor verrijkt uranium. Dat kondigde Behrouz Kamalvandi, de woordvoerder van de Iraanse organisatie voor atoomenergie (AEOI), maandag aan. Hij benadrukt dat de Europese landen de deal nog kunnen redden als ze nu in actie komen.

'Vandaag is het aftellen begonnen om boven 300 kilogram voor de reserves aan verrijkt uranium te gaan. Over tien dagen, op 27 juni dus, overschrijden we die limiet', zei Kamalvandi tijdens een persconferentie die live op de Iraanse staatstelevisie werd uitgezonden.

Hij riep de Europese landen op snel te handelen. 'De Europeanen hebben nog tijd, maar ze hebben ook duidelijk gemaakt dat ze niet in staat zijn te reageren. Ze moeten niet denken dat ze na het ultimatum van 60 dagen nog 60 dagen krijgen.'

Tankerincident

Begin mei had Iran al aangekondigd dat het twee engagementen uit het akkoord van 2015 niet langer zou respecteren: de limiet op de voorraden verrijkt uranium van 300 kilogram en die op de voorraden zwaar water van 130 ton. De aankondiging kwam exact een jaar nadat de Verenigde Staten uit de atoomdeal waren gestapt en weer sancties tegen Iran hadden ingevoerd. Iran gaf de landen die nog niet uit het akkoord zijn gestapt een ultimatum van 60 dagen om het land te helpen de Amerikaanse sancties te omzeilen. 

De nieuwe Iraanse aankondiging dreigt de gespannen relaties met de VS nog meer op de spits te drijven. Washington beschuldigt Iran ervan achter de aanslagen van vorige week op twee tankers in de Golf van Oman te zitten. Iran ontkent de beschuldigingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud