Iran schort komende week kernprogramma op

De Iraanse president, Hassan Rohani. ©EPA

Iran schort vanaf 20 januari zijn nucleaire programma op. Dat kwam het land overeen met zes wereldmachten, waaronder de Verenigde Staten. In ruil wordt een deel van de Iraanse bankrekeningen gedeblokkeerd.

Het Iraanse regime sloot in november 2013 een akkoord over de tijdelijke bevriezing van zijn nucleaire programma. Nu is besloten dat dat akkoord vanaf 20 januari van kracht wordt. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde dat zondagavond aan.

De Amerikaanse president Obama bevestigde de datum. 'Vanaf 20 januari zal Iran voor het eerst starten met het elimineren van zijn voorraden verrijkt uranium en met het ontmantelen van een deel van zijn nucleaire infrastructuur', zei Obama in een persbericht.

Obama spreekt van 'een belangrijke stap'. Hij blijft wel aandringen op de noodzaak van een resolutie 'waarin wordt rekening gehouden met onze bezorgdheid over het Iraanse kernprogramma'.

Versoepeling

Het akkoord bepaalt onder meer dat Iran voor zes maanden zijn gevoelige nucleaire activiteiten bevriest in ruil voor een versoepeling van de westerse sancties. Iran kwam dat overeen met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland.

De periode van zes maanden moet het mogelijk maken onderhandelingen te starten over een globaal akkoord over het nucleair programma, dat een einde zou maken aan een meer dan tien jaar aanslepende crisis tussen Iran en de internationale gemeenschap.

Het akkoord illustreert de diplomatieke dooi na het aantreden van de Iraanse president, Hassan Rohani. Die zegt te streven naar verzoening met het Westen. Maar van de volledige ontmanteling van het nucleaire programma wil ook Rohani niet weten.

550 miljoen

Als gebaar van goede wil beloofden de zes landen een deel van de Iraanse financiƫle tegoeden te deblokkeren die door de sancties zijn bevroren. Iran zou 4,2 miljard dollar terugkrijgen. Daarvan wordt begin februari een eerste schijf van 550 miljoen dollar vrijgegeven.

'De kalender van de uitbetalingen start op 1 februari en de betalingen worden gespreid over 180 dagen', meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Omdat 1 februari op een zaterdag valt, zal de eerste uitkering pas op 3 februari kunnen gebeuren.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud