Iran vaardigt arrestatiebevel uit tegen Trump

Iran wil Amerikaans president Donald Trump vervolgen voor de dood van Qassem Soleimani. ©Bernd von Jutrczenka/dpa

Iran heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Amerikaanse president Donald Trump. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van generaal Qassem Soleimani, een van de machtigste mannen in Iran.

Generaal Qassem Soleimani, de leider van de al-Quds-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde, kwam begin dit jaar om het leven door een aanval met een Amerikaanse drone in Irak. De Iraanse justitie zegt dat 36 functionarissen uit de VS en andere landen worden vervolgd voor de dood van Soleimani. Ze worden verdacht van moord en terrorisme.

De Amerikaanse president Donald Trump staat volgens procureur-generaal Ali Alqasi Mehr bovenaan de lijst met verdachten. Iran wil hem vervolgen zodra zijn ambtstermijn erop zit. De Iraanse autoriteiten doen een beroep op Interpol. Via die politieorganisatie wordt gevraagd de verdachten aan te houden.

Gespannen relatie

De VS stelden dat Soleimani achter aanvallen zat op Amerikaanse doelen in het Midden-Oosten. De dood van de machtige commandant deed de gespannen relatie tussen de VS en Iran verder verslechteren. Iran sloeg terug met een raketaanval op Amerikaanse militaire doelen in buurland Irak.

Iran wil de Amerikaanse president vervolgen zodra zijn ambtstermijn erop zit, en doet een beroep op Interpol.

Het Iraanse leger haalde kort daarna een passagiersvliegtuig van Ukraine International Airlines neer dicht bij de hoofdstad Teheran. Die crash kostte aan alle 176 mensen aan boord het leven. De Iraanse autoriteiten gaven pas na enige tijd toe het vliegtuig uit de lucht te hebben geschoten en spraken over een menselijke fout.

De relatie tussen de VS en Iran staat al jaren onder druk. Dat komt onder meer omdat Trump zijn land terugtrok uit het onder zijn voorganger Barack Obama gesloten atoomakkoord met Teheran. Trump legde Iran weer zware sancties op. Washington vindt dat Teheran een destabiliserende rol speelt in het Midden-Oosten, waar het onder meer Hezbollah en het Syrische regime steunt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud