Advertentie

Iran zet stevige rem op bedevaart naar Mekka

Een pelgrim tijdens de Hadj in 2007. Aanwezigen lopen zevenmaal rond de Kaäba in het midden van de moskee. ©REUTERS

Nadat twee Iraanse tienerjongens aangaven aangerand te zijn in een Saudische luchthaven, heeft de regering van Iran de 'kleine bedevaart' naar Mekka met onmiddellijke ingang verboden.

De twee jongens beweren dat ze seksueel benaderd werden op de luchthaven van Jeddah, op minder dan 100 kilometer van het bedevaartsoord Mekka. De Iraanse minister van Religie en Cultuur Ali Jannati gaf te kennen dat nieuwe vluchten naar Jeddah pas doorgaan zodra de schuldige(n) bestraft zijn.

Daardoor wordt de kleine bedevaart' naar Mekka, de oemra, stevig afgeremd. Deze pelgrimstocht wordt jaarlijks ondernomen door zo'n half miljoen Iraniërs. De hadj, oftewel de massale pelgrimstocht naar de Kaäba, een kubusvormige constructie in een moskee in Mekka, vindt dit jaar plaats in september en lijkt dus nog niet definitief van de baan geveegd. De hadj is één van de vijf pijlers van de Islam: iedere volwassen moslim die er de middelen voor heeft, is verplicht er eenmaal aan deel te nemen. Tussen maandag 21 en zaterdag 26 september zullen opnieuw miljoenen gelovigen de massale tocht naar Mekka ondernemen.

Afgelopen weekend kwamen in de Iraanse hoofdstad Teheran honderden mensen op straat met de eis de oemra onmiddellijk stil te leggen. 'De waardigheid van Iran is aangetast, dat is de mening van het volk,' reageerde de Iraanse minister van Religie en Cultuur Ali Jannati.

Jemen

Door het incident lijkt het water tussen beide islamitische staten te verdiepen. In het straatarme buurland Jemen worden sjiitische Houthi-rebellen gebombardeerd door het leger van Saudi-Arabië (onder soennitisch bewind), dat het sjiitische Iran ervan beschuldigt de gewelddadige Houthi's te ondersteunen. Zowel Iran als de Houthi's ontkennen dat.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud