Advertentie
Advertentie

IS bevrijdt tientallen gevangenen uit Iraakse gevangenis: 49 doden

Iraakse troepen vuren in de richting van posities van IS. Ondanks de inspanningen van het Iraakse leger en de bondgenoten blijft IS succesvolle aanvallen uitvoeren. ©AFP

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft tientallen gevangenen en strijders uit een gevangenis in Centraal-Irak bevrijd. Bagdad werd dan weer opgeschrikt door een bomaanslag.

De extremisten begonnen de aanval op de gevangenis van het stadje Khalis, 75 kilometer ten noorden van Bagdad, vrijdagnacht met bomauto's die ze voor de bewakingstorens en muren tot ontploffing brachten. Bij het daaropvolgende vuurgevecht werden 16 bewakers en 33 gevangenen en IS-militieleden gedood. Dat deelde de politie zaterdag mee. Dertig gevangenen konden ontkomen, onder hen negen terreurverdachten.

Het hele wapendepot van de strafinstelling werd geplunderd, berichtte de politie. De IS in de provincie Diyala eiste de aanval op. Op Twitter spraken de extremisten van een "succes".

De overval op de gevangenis is de zoveelste in een reeks van gelijkaardige 'bevrijdingsoperaties' door de IS. In het verleden had de organisatie door zorgvuldig geplande aanvallen en interne opstanden honderden kaderleden uit Iraakse gevangenissen bevrijd.

Bij de overval op de grootste Iraakse gevangenis Abu Ghraib bij Bagdad in juli 2013 kwamen 500 tot 1000 ervaren jihadisten vrij. Experten zien vandaag in de bestorming van Abu Ghraib een van de scharniermomenten bij het ontstaan van de Islamitische Staat. De terreurorganisatie had in juni 2014 de Noord-Iraakse grootstad Mossoel overrompeld. Ze controleert grote gebieden in Noord-Irak en het noordoosten van Syrië. De VS en hun bondgenoten bombarderen bij gelegenheid IS-stellingen in Irak en Syrië.

Onlangs verloor de soennitische terreurmilitie de noordelijke stad Tikrit aan de door sjiieten gedomineerde Iraakse regeringstroepen en milities. Bagdad kon er echter geen gebruik van maken om IS meer terrein in de provincies Anbar en Diyala af te nemen. Een offensief tegen de IS in Mossoel is opgeschort.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud