Advertentie
Advertentie
reportage

IS bezit stapels westerse paspoorten

De gestolen paspoorten van een Nederlander en een Amerikaanse werden gevonden in een IS-schuiloord in Syrië. ©Harald Doornbos

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) bezit stapels westerse paspoorten. IS gebruikt die onder meer om strijders onder een valse identiteit naar Europa te laten reizen.

Het is al vervelend genoeg als je paspoort tijdens je vakantie wordt gestolen. Maar het kan nog erger als je paspoort daarna opduikt in een hoofdkwartier van IS in Syrië.

De gestolen paspoorten van een Nederlander en een Amerikaanse werden gevonden in een IS-schuiloord in Syrië. ©Harald Doornbos

Dat is precies wat een 35-jarige Amerikaanse overkwam. Haar paspoort werd recentelijk samen met 33 andere identiteitsdocumenten - paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten - door gematigde rebellen gevonden nadat die IS-schuiloorden in Noord-Syrië hadden veroverd. Kopieën van de documenten zijn gepubliceerd door het pan-Arabische tv-station Al-Aan in Dubai.

De vondst bestaat uit zes Albanese paspoorten, vier Franse en elk twee uit Nederland, Duitsland, Zweden, Polen en Denemarken. Ook werd telkens één paspoort aangetroffen uit Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Kosovo, Letland, Finland en de Verenigde Staten. Tevens zaten er nog zes Kosovaarse identiteitskaarten tussen. Er bevonden zich geen Belgische documenten tussen.

Nietsvermoedende westerlingen

‘Ik bezocht Parijs met mijn man’, legt de Amerikaanse uit in een e-mail. ‘Daar werden onze beider paspoorten en onze camera gestolen.’ De vrouw, die anoniem wenst te blijven, zegt geschokt te zijn dat haar paspoort is opgedoken bij IS in Noord-Syrië. Want ze heeft natuurlijk geen flauw idee wat de terroristen met haar paspoort hebben gedaan of van plan waren. Hebben IS-terroristen ermee gereisd? Heeft IS er ingrediënten voor explosieven mee gekocht?

Wat? Mijn paspoort bij IS in Syrië gevonden? Het was een tijd geleden gestolen in Parijs.
Amerikaanse toeriste

De rebellen vonden drie soorten paspoorten bij IS. Een deel behoort toe aan strijders die naar Syrië zijn gekomen en zich hebben aangesloten bij IS. Dat geldt na onderzoek voor de eigenaars van verscheidene Albanese paspoorten en het Israëlische paspoort.

Maar de meeste paspoorten zijn in Europa gestolen van gewone, nietsvermoedende westerlingen. Ze hebben helemaal niets te maken met IS of met het Midden-Oosten. Een 46-jarige Fransman uit Parijs bijvoorbeeld wiens gestolen paspoort ook werd aangetroffen bij IS reageert zeer geschrokken. ‘Wat? Mijn paspoort gevonden in Syrië? Bij IS?’, schreeuwt hij op paniekerige toon door de telefoon. ‘Mijn paspoort is inderdaad eerder gestolen. Ik bel de politie. Dit is een schande.’

Reizen naar Europa

Dat paspoorten die in Europa worden gestolen bij IS in Syrië opduiken, betekent dat de dieven overduidelijk banden hebben met IS. Niet onlogisch, een groot deel van de Syriëgangers die vanuit België en de rest van Europa zich bij IS aansluiten, hebben een crimineel verleden.

Volgens de gematigde rebellen die de paspoorten ontdekten, worden de gestolen documenten door IS-leden gebruikt om te reizen. ‘Zeker als je een beetje lijkt op de eigenaar van het paspoort kan je ver komen’, zegt een Syriër. Het gaat dan om een ‘look-alike paspoort’.

De gestolen paspoorten van een Nederlander en een Amerikaanse werden gevonden in een IS-schuiloord in Syrië. ©Harald Doornbos

Zo reisde, volgens NRC Handelsblad, een van de jihadisten die in Verviers werden gedood met het paspoort van de Nederlandse Syriëganger Zaid K uit Utrecht. Ook reisde, volgens The New York Times, een van Charlie Hebdo-aanvallers, Cherif Kouachi, naar Al Qaeda in Jemen met het paspoort van z’n broer Said. Tussen de paspoorten werd ook nog een vervalst Nederlands paspoort gevonden. De makers hadden de plaatsnaam Enschede foutief - zonder ‘c’ - geschreven.

‘Het is heel gevaarlijk als terroristen met gestolen of valse paspoorten naar en door Europa kunnen reizen’, vindt een van de Syrische rebellen. Volgens hem bezit de terreurorganisatie nog ‘honderden, wellicht duizenden gestolen en valse paspoorten’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud