'IS executeert ruim 700 mensen in Syrië'

Een strijder van de Islamitische Staat in Syrië. ©REUTERS

Strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben in het oosten van Syrië meer dan 700 leden van de Al Sheitaat-volksstam geëxecuteerd. Dat zegt een mensenrechtenorganisatie. De Syrische oppositie vraagt het Westen ook in Syrië stellingen van IS te bombarderen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten poogt via getuigen in Syrië bij te houden welke wreedheden plaatsvinden in de burgeroorlog die Syrië nu al meer dan drie jaar in zijn greep houdt.

'Betrouwbare bronnen in Syrië lieten ons weten dat de afgelopen twee weken in het oosten van Syrië meer dan 700 mensen van de Al Sheitaat-volksstam geëxecuteerd zijn', klonk het.

Slachtoffers

De executies zouden uitgevoerd zijn door leden van de Islamatische Staat (IS). 'Veel van de slachtoffers zijn onthoofd', voegde het Syrische Observatorium eraan toe.

Of de beweringen kloppen, is niet te controleren. Door de onveiligheid en de beperkte bewegingsvrijheid voor journalisten in Syrië geraken journalisten maar moeilijk ter plaatse.

Volk

Het hoofd van de Al Sheitaat-volksstam, sjeik Rafaa Aaklaal-Raju, riep andere bevolkingsgroepen in Syrië zaterdag op met zijn volk te vechten tegen de strijders van de Islamitische Staat.

'We roepen iedereen op onze kant te kiezen want jullie komen ook aan de beurt. Als IS klaar is met ons, gaat de beweging op zoek naar een nieuw doelwit', klonk het in een video op YouTube.

Ongelovigen

De extremisten van IS staan erom bekend hun toevlucht te nemen tot drastische maatregelen als mensen in door hen veroverd gebied weigeren zich tot hun geloof te bekeren. 

IS heeft aangegeven dat het leden van de Al Sheitaat 'ongelovigen' vindt die 'geen rust, veiligheid, geld, eten, familie of echtgenotes' verdienen. De jihadisten liggen al sinds juli met de Al Sheitaat-stam in de clinch nadat IS-strijders twee olievelden veroverd hebben. Tot de stam behoren zo'n 70.000 Syriërs.

Bombardementen

De Syrische opppositie riep het Westen intussen op ook in hun land bombardementen uit te voeren op strijders van de Islamitische Staat. Die luchtaanvallen moeten, net als in Irak, de extremisten verzwakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud