IS-jihadi's hebben helft Syrië in handen

Inwoners van Tadmoer, de bewoonde stad ten noordoosten van de ruïnestad Palmyra, bij een militaire vrachtwagen van milities trouw aan de Syrische president Bashar al-Assad. Islamitische Staat veroverde gisteren zowel de bewoonde stad Tadmoer als de archeologische resten van het millenia oude Palmyra ©REUTERS

Door hun overwinning op milities trouw aan de regering gisteren in de oasestad Palmyra, heeft Islamitische Staat (IS) de helft van Syrië in handen.

Al 95.000 vierkante kilometer Syrische grond, goed voor een grote helft van het land, zijn in handen van IS-terreurmilities. Dat verkondigt het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten (SOHR) vandaag. Op 8 juni 2014 riepen soennitische jihadisten een kalifaat uit in het noordelijke grensgebied van Syrië en Irak, dat in minder dan een jaar een flink stuk gegroeid is.

Gisterenavond kregen de jihadi's de stad Tadmoer en de aangrenzende ruïnestad Palmyra in handen. Volgens twitterberichten- en foto's van IS-jihadi's liggen de straten van de bewoonde stad bezaaid met onthoofde lijken van pro-Assad soldaten.

Het is de eerste keer dat het leger van de Syrische president Bashar al-Assad en IS frontaal in de aanval gingen. Assad's troepen trokken zich terug in westelijke richting, naar hun bolwerken Homs en Damascus.

Volgens de Syrische staatstelevisie evacueerde het regime het grootste deel van de burgerbevolking uit Tadmoer. Ook werden er 'honderden' antieke beelden uit de archeologische site van Palmyra in veiligheid gebracht.

Palmyra was 2.000 jaar geleden een van de rijkste culturele steden ter wereld en ook nu nog staan in de oasestad imposante overblijfselen van theaters, tempels en zuilengalerijen. Gevreesd wordt dat IS het werelderfgoed, dat sinds 1980 op de Unesco-lijst staat, met de grond gelijk zal maken. Dat zou niet enkel een enorm verlies voor de mensheid zijn, ook verliest Syrië daarmee zijn belangrijkste bron van toeristeninkomsten.

Ook controleren de IS-jihadi's het grootste deel van Syrië's gas- en olievelden. Door de val van Palmyra bezit Assad nu enkel nog een gasveld bij Homs. Koerdische strijders beschikken nog over enkele olievelden in het noordoosten.

Het offensief van IS in Palmyra maakt deel uit van een westwaartse beweging, richting Assad's bolwerken Homs en Damascus. De jihadi's kloppen nu quasi op Assad's deur: Syrië's hoofdstad Damascus ligt op zo'n 200-tal kilometer van de strategische stad, Homs op 120.

Ook in Irak wist IS onlangs een strategisch belangrijke stad te veroveren: vijf dagen geleden viel Ramadi, de hoofdstad van Irak's grootste provincie Anbar. De sprong naar Irak's hoofdstad Bagdad is niet groot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud