IS lanceert propagandaoffensief om exodus naar Europa te stoppen

IS verspreidde de afgelopen weken beelden van hoe gezellig het is in het kalifaat. ©IS RPEORT VIDEO/PHOTO

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) is een offensief begonnen om de exodus uit Syrië en Irak naar Europa een halt toe te roepen. De organisatie vreest een braindrain uit het kalifaat.

De vluchtelingencrisis zadelt de Europese leiders al maanden met flink wat hoofdbrekens op. Hoeveel migranten kan Europa toelaten? En wie moet al die mensen opvangen? De toestroom was de afgelopen tijd zo groot dat enkele Europese lidstaten, waaronder België, via de sociale media campagnes lanceerden om kandidaat-vluchtelingen af te raden zich in het avontuur te storten.

De Europese landen staan met dat initiatief niet alleen. Ook Islamitische Staat (IS) heeft een ontradingscampagne gelanceerd. Sinds half september verspreidde de terreurgroep al zeker 14 video’s en 17 artikels waarin ze vluchtelingen in diskrediet probeert te brengen en andere vermetele moslims de zin hoopt te ontnemen om de tocht naar Europa te wagen.

'Wat draagt u het liefst op de dag des oordeels? Een reddingsvest of een bomvest?', is te lezen op een reclamepaneel in de Syrische straten.

‘Het is een illusie dat je in Europa veiligheid, voorspoed en luxe zal vinden’, waarschuwt een Syriëstrijder uit Europa in een filmpje. ‘Europa is een denkbeeldig paradijs.’ ‘In de vluchtelingenkampen in Europa stelen ze je geld en buiten ze je uit’, luidt het in een andere videoboodschap. Of nog: ‘Syriërs die de islam ontvluchten en naar het gebied van de ongelovigen gaan, zullen gestraft worden door Mohammed.’

IS waarschuwt kandidaat-vluchtelingen ook dat in Europa atheïsten, drugsverslaafden en slavendrijvers wonen. Beelden van zinkende vluchtelingenboten of van migranten die met koffers in de hand door velden trekken op zoek naar een beter leven, wisselt de terreurgroep in haar propagandafilmpjes af met idyllische beelden van korenvelden en gezellige marktjes in het kalifaat.

Ze schrikt er niet voor terug om soms een loopje met de werkelijkheid te nemen. In een van de video’s toont IS de gezellige bedrijvigheid in het ‘bruisende’ Homs. In werkelijkheid is die West-Syrische stad na 4,5 jaar burgeroorlog aan flarden geschoten.

Het is geen toeval dat Islamitische Staat net nu een grootscheeps propagandaoffensief lanceert. De Syriërs die hun vaderland de rug toekeren op zoek naar een beter leven, zijn meestal hoogopgeleiden. Onder de vluchtelingen bevinden zich dokters, leerkrachten, apothekers of managers van olievelden. Mensen die de terreurgroep broodnodig heeft om haar ideale staat, het kalifaat, goed te doen draaien.

‘De mensen die het grondgebied van Islamitische Staat verlaten, baren de terreurgroep duidelijk heel veel zorgen’, zei Aymenn al-Tamimi, een expert Islamitische Staat van de Amerikaanse denktank Middle East Forum, gisteren in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. ‘Meer nog dan strijders heeft IS goed opgeleide mensen nodig. Zij vormen de pijlers van het kalifaat.’

Amerikaanse terreurbestrijders hebben bij Toyota, de tweede autofabrikant van de wereld, aangeklopt over het wagenpark van Islamitische Staat (IS). Ze zijn verbaasd over de enorme aantallen pick-uptrucks en SUV’s van Toyota waar de jihadisten mee door Irak, Syrië en Libië rijden. De nieuwszender ABC berichtte gisteren dat Toyota heeft laten weten geen idee te hebben hoe IS aan de auto’s komt en meewerkt aan het onderzoek van een antiterreureenheid van het Amerikaanse ministerie van Handel. De door jihadisten met wapens uitgeruste Toyota Hilux Pick-ups en Toyota Landcruisers rijden af en aan in de propagandafilmpjes van IS. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud