Advertentie

IS onthoofdt vier mannen voor godslastering

©REUTERS

De politie van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft vier mannen onthoofd die zijn beschuldigd van godslastering. Ook heeft de beweging een man en een vrouw gestenigd, omdat ze overspel zouden hebben gepleegd. Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag.

In het gebied in Syrië en Irak waar IS de controle heeft, is de islamitische wetgeving (sharia) ingevoerd. Inwoners en activisten zeggen dat er veel mensen worden onthoofd en gestenigd voor daden die volgens de sharia verboden zijn, zoals overspel, diefstal, godslastering en homoseksualiteit. De twee mannen werden op het platteland ten noorden van de Syrische stad Homs onthoofd.

Volgens het Iraaks-christelijke parlementslid Imad Yokhanna zijn er zeker 160.000 christenen op de vlucht geslagen, nadat IS in juni de miljoenenstad Mosul had veroverd. Ze verlieten de stad vanwege gewelddadigheden en doodsbedreigingen van de jihadisten.

Bij de verovering van Mosul heeft IS een belasting ingevoerd die door elke christen moet worden betaald. Daarna stelde IS de christenen voor de keuze zich te bekeren tot de islam of de stad te verlaten. De meeste vluchtelingen zijn naar de Koerdische regio in Noord-Irak gevlucht, aldus Yokhanna.

In 2003 leefden er naar schatting 1,2 miljoen christenen in Irak. Nu zouden er nog zo'n 500.000 van hen in het land verblijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud