'IS richt bloedbad aan in Palmyra'

IS nam Palmyra afgelopen woensdag in. ©REUTERS

Strijders van Islamitische Staat (IS) zouden een bloedbad hebben aangericht onder burgers in de historische stad Palmyra. Volgens de Syrische staatstelevisie vermoordden zij zeker 400 mensen, vooral vrouwen en kinderen.

De omroep beriep zich op verklaringen van inwoners van de ruïnestad die in het Arabisch Tadmur heet. Activisten verspreidden via internet berichten over honderden lijken die in de straten van Palmyra liggen. Eerder hadden zij al gemeld dat IS-strijders de afgelopen dagen een reeks standrechtelijke executies uitvoerden in de stad.

IS nam de stad met 50.000 inwoners woensdag in. 'De terroristen doodden sindsdien meer dan 400 mensen, ook vrouwen en kinderen, en verminkten hun lichamen. Ze verantwoordden die acties door de slachtoffers ervan te beschuldigen met de regering in Damascus samen te werken en hen ervan te betichten IS-orders niet op te volgen', meldde de Syrische staatstelevisie.

Ambtenaren

Volgens de inwoners die de tv-zender sprak, bevonden zich onder de doden heel wat ambtenaren. 'Het gaat bijvoorbeeld om het hoofd van de verpleegkundigen in het ziekenhuis. Ook haar familie werd vermoord.' Onafhankelijke bronnen kunnen de berichten niet bevestigen.

Aanhangers van IS plaatsten zelf video's op het internet. Volgens hen tonen die hoe strijders regeringsgebouwen uitkammen op zoek naar leden van het regeringsleger. Ze vernietigen ook beelden van de Syrische leider Bashar al-Assad en diens vader.

Successen

De terreurgroep wist de afgelopen dagen een reeks successen te boeken. Enkele dagen voor ze Palmyra innamen, hadden ze ook al de belangrijke Iraakse stad Ramadi veroverd. De extremisten zouden eveneens een belangrijke grensovergang tussen Syrië en Irak stevig in handen hebben. Het gaat om de overgang al-Walid, aldus het Iraakse leger zondag. Eerder veroverde IS de Syrische kant van de overgang.

De grensovergang is van strategisch groot belang. De overgang ligt op de route van Bagdad naar Damascus, respectievelijk de hoofdstad van Irak en Syrië.

Luchtoffensief

Het gaat om de grootste successen van IS sinds een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten vorig jaar een luchtoffensief begon tegen de jihadisten. De opmars van IS dwingt de coalitie tot een evaluatie van die strategie. 

Tussen de Amerikaanse autoriteiten en de Iraakse regering lopen de spanningen alvast op. Washington beschuldigt Bagdad ervan niet met volle overtuiging de strijd met IS te willen aangaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud