IS-ronselaars vangen tot 9.000 euro per strijder

Ronselaars krijgen tot 9.000 euro per Belgische Syrië-strijder van IS. ©AFP

Emigratie naar het Syrische oorlogsfront is big business, zo blijkt uit een nieuw VN-rapport waar Het Nieuwsblad op Zondag over bericht.

Naar schatting  500 jongeren vertrokken de voorbije vijf jaar vanuit ons land naar Irak en Syrië. Dat zegt een delegatie van de Verenigde Naties die afgelopen week in ons land sprak met politie, justitie en experts.

De onderzoekers zien drie golven van een opmerkelijke exodus. De eerste, in 2010, wijten ze aan de hoogdagen van de salafistische groepering Sharia4Belgium. De tweede, in 2012, kwam vooral tot stand door de rekrutering van leeftijdsgenoten vanuit Syrië. En de laatste, in 2014, kwam er door informele netwerken van vrienden en familie en de kracht van sociale media.

In die laatste fase bleek hoe vrienden en familie uit Syrië die zich al hadden aangesloten bij Islamitische Staat financieel profiteerden van hun ronselpraktijken. Ze kregen van IS tot 9.000 euro per aangebrachte Belgische Syriëstrijder. Emigratie naar het Syrische oorlogsgebied is big business, klinkt het in het VN-rapport.

Van de naar schatting 500 jongeren die tussen 2010 en vandaag naar Syrïe vertrokken, keerden er 128 terug. 77 landgenoten sneuvelden in Syrië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud