Advertentie
Advertentie

'IS verloor 25 tot 30 procent terrein in Irak'

Iraakse troepen veroverden Tikrit op IS. ©AFP

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft sinds haar opmars in augustus vorig jaar al 25 à 30 procent terrein verloren in Irak. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

'IS is niet langer de dominante macht in 25 tot 30 procent van de bewoonde gebieden in Irak die ze vorig jaar nog controleerde', zei de woordvoerder van het Pentagon, kolonel Steven Warren, maandagavond.

De zones waar de extremisten de controle hebben verloren, zijn zo'n 13.000 à 17.000 vierkante kilometer groot en liggen vooral in het noorden en het centrum van Irak. De woordvoerder zegt dat IS langzaam maar zeker wordt teruggedreven. 'Maar het is een lange strijd', klinkt het.

Coalitie

Dat IS terrein verloren heeft in Irak, mag deels op het conto geschreven worden van de internationale coalitie die vorig jaar in stelling is gebracht. Leden van die coalitie, waaronder België, hebben sinds augustus vorig jaar 3.244 luchtaanvallen uitgevoerd. De meerderheid, 80 procent, gebeurde door Amerikaanse strijdkrachten.

Maar ook de Iraakse veiligheidstroepen pogen IS terug te dringen. Maandag lanceerden ze nog een tegenaanval in de westelijke provincie Anbar. Volgens politiebronnen slaagden de Iraakse soldaten er meteen in terrein terug te winnen. Begin deze maand hadden de Irakezen ook al Tikrit, de geboortestad van ex-dictator Saddam Hoessein, heroverd.

In Syrië blijft IS erg machtig. De beweging verloor terrein in de buurt van Kobane, maar won aan invloed in Damascus en Homs. Dinsdag heeft Amerikaans president Barack Obama een ontmoeting met de Iraakse premier Haider al-Abadi, die al meer hulp gevraagd heeft in de strijd tegen IS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud