Islamistische Ennahdha op kop in Tunesië

Rached Ghannouchi, de partijleider van Ennahdha. ©AFP

Dat blijkt uit de voorlopige, officiële resultaten na de parlementsverkiezingen van zondag.

In Tunesië zou de islamistische partij Ennahdha 52 van de 217 zetels binnenhalen. Ze verliest terrein maar doet het wel nog altijd beter dan Qalb Tounes, de partij van presidentskandidaat Nabil Karoui, die uitkomt op 38 zetels.
De sociaaldemocratische partij Attayar Achaabi van de mensenrechtenactivist Mohammed Abbou wist 22 zetels te veroveren, terwijl Karama, de beweging van de islamistische populist Seifeddine Makhlouf, het moet stellen met 21 zetels.

Hertekening

Het ging zondag om de derde parlementsverkiezingen sinds de revolutie van 2011. De stembusgang werd beschouwd als cruciaal voor de hertekening van het politieke landschap in Tunesië. De twee partijen die het bij de vorige parlementsverkiezingen in 2014 nog goed deden stonden ofwel op verlies (Ennahdha) of zijn versplinterd (Nidaa Tounes), luidde het vooraf. In hun plaats kwam een versnippering van partijen en onafhankelijke lijsten.

Verwachte versnippering

De grootste partij in Tunesië krijgt twee maanden om een regering te vormen die in het parlement een meerderheid van 109 stemmen achter zich moet krijgen. De kiesresultaten bevestigen de verwachte versnippering in het parlement als gevolg van de zeer uiteenlopende formaties, wat doet vermoeden dat de onderhandelingen over een nieuwe regering erg moeilijk worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud