Advertentie

Islamitische Staat versterkt greep op Noord-Irak

©REUTERS

De terroristische organisatie IS (Islamitische Staat) versterkt haar greep op Noord-Irak en veroverde nu ook Qaraqosh, de grootste christelijke stad in het land. De autonome regio Koerdistan dient als toevluchtsoord voor veel verjaagde Irakezen.

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) rukt snel op in het noorden van Irak. De rebellen veroverden al de controle over Iraakse steden als Tal Kayf, Bartella, Karamlesh en Qaraqosh in de buurt van de autonome regio, Koerdistan.

Het grootste offensief vond woensdagnacht plaats na de terugtrekking van de Koerdische Peshmerga-troepen. Irakezen vluchten massaal naar de autonome regio Koerdistan.

'Het is tragisch, een catastrofe', zegt de aartsbisschop van Qaraqosh. 'Tienduizenden doodsbange mensen worden verjaagd. We roepen de Verenigde Naties op onmiddellijk in te grijpen.'

Jezidi's

Door het offensief van IS zijn 40.000 Irakezen van de Jezidi-minderheid in een berggebied gestrand. Ze zitten zonder water en zijn omgeven door IS-milities. De Jezidi's worden fel geviseerd door de IS. Het is een van de oudste religies ter wereld, ouder dan de islam en het christendom.

Lobby

Na de raid van IS op een aantal Iraakse steden en het verlies van de Koerdische Peshmerga-troepen intensifieerde de Koerden hun lobbycampagne bij de VS. Ze vragen het Pentagon om militaire steun in de strijd tegen de moslimterroristen. Met de campagne hopen de Koerden directe militaire middelen te krijgen, maar ze zoeken ook partners voor hun onafhankelijkheidseis op langere termijn.

Die laatste wens lijkt nog niet voor meteen, want elke vorm van steun voor de Koerden moet langs de overkoepelende Iraakse regering gaan, zeggen Amerikaanse officieren. Volgens Amerikaanse bronnen spenderen de Koerden jaarlijks meer dan 1 miljoen dollar aan lobbyisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud