Israël bereidt invasie Gaza voor terwijl interne spanningen toenemen

Een begrafenis in de Gazastrook. ©AFP

Het conflict tussen Israël en Hamas dreigt te escaleren door een nakend Israëlisch grondoffensief in de Gazastrook. Tegelijkertijd nemen ook in Israël de spanningen toe tussen Joden en de Arabische minderheid.

'Dit zal nog wel even duren', zei Benjamin Netanyahu donderdag over het conflict dat begin deze week in alle hevigheid is losgebarsten. De Israëlische premier sprak terwijl het leger aan plannen werkte voor een grondoffensief in de Gazastrook. Israëlische troepenversterkingen aan de grens met het Palestijnse gebied wezen alvast in de richting van een nakend offensief, dat volgens sommige berichten al in de nacht van donderdag op vrijdag kan beginnen.

Ruim 100 doden in Gazastrook

Intussen is de balans van de gevechten tussen de islamistische beweging Hamas en Israël in de Gazastrook opgelopen tot meer dan 100 doden. Het ministerie van Gezondheid sprak van 103 doden, onder wie 27 kinderen, en 580 gewonden sinds het geweld maandagavond uitbrak. De Israëlische zijde maakte melding van zeven doden en tientallen gewonden door raketten die vanuit de Gazastrook werden afgevuurd.

Zo’n grondaanval, de eerste sinds 2014, zou een zoveelste escalatie zijn in een conflict dat deze week al aan meer dan 90 mensen het leven heeft gekost. Sinds maandag werden langs beide kanten duizenden raketten afgevuurd. Volgens de Palestijnse autoriteiten vielen in de Gazastrook minstens 87 doden, onder wie 18 kinderen. Er kwamen ook zeker vier commandanten om van de radicale beweging Hamas, die de regio controleert. Aan Israëlische kant vielen zeven doden, onder wie een kleuter.

Alleen als we volledig stilte bereiken, kunnen we over kalmte praten.
Benny Gantz
Israëlisch minister van Defensie

Via het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had Hamas woensdag een 'wederzijds staakt-het-vuren' voorgesteld, maar dat werd categoriek afgewezen door Israël. 'Israël bereidt geen wapenbestand voor', zei minister van Defensie Benny Gantz. 'Er staat voorlopig geen einddatum op de operatie. Alleen als we volledige stilte bereiken, kunnen we over kalmte praten.' Bemiddelingspogingen door Egypte, Qatar en de Verenigde Naties leverden niets op.

Recht op zelfverdediging

De Verenigde Staten stuurden ook een gezant, maar het is de vraag of hij greep krijgt op de situatie. President Joe Biden riep beide partijen dan wel op tot terughoudendheid, maar in een telefoongesprek met Netanyahu benadrukte hij dat Israël het recht op zelfverdediging heeft. De VS verzetten zich ook tegen een publieke zitting van de VN-Veiligheidsraad over het conflict. Eerder had Washington al een oproep tot de stopzetting van de gevechten geblokkeerd.

De essentie

  • Israël heeft troepenversterkingen gestuurd naar de grens met de Gazastrook, wat wijst op een nakend grondoffensief.
  • Joodse en Arabische Israëli's raken in Israëlische steden steeds vaker slaags in een ongeziene escalatie van het conflict.
  • De Amerikaanse president Joe Biden roept op tot terughoudendheid, maar benadrukt dat Israël het recht op zelfverdediging heeft.

Tegelijkertijd kreeg de Palestijnse president Mahmoud Abbas van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de vraag een einde te maken aan het geweld. Het regime van Abbas is in Gaza echter in 2007 van de macht verdreven door Hamas. Sinds die machtsgreep heeft Israël een blokkade georganiseerd van het de Palestijnse regio. En de aanhoudende spanningen leidden al twee maal - in 2009 en 2014 - tot een open oorlog.

Noodtoestand

Terwijl de raketten en mortieren deze week van en naar Gaza vlogen, opende in Israël een nieuw front tussen Joden en Palestijnen. In steden met een gemengde bevolking - zowat een vijfde van de Israëli's is van Arabische afkomt - vielen leden van beide groepen vielen elkaar aan en vernielden winkels, restaurants en auto’s. De regering riep de noodtoestand uit en voerde een avondklok in, maar de maatregelen maakten geen einde aan het geweld.

In de wijk Bat Yam, ten zuiden van Tel Aviv, sleurden tientallen radicaal-rechtse Israëli’s een vermoedelijke Palestijn uit zijn auto en sloegen en stampten hem tot hij levenloos op de grond bleef liggen. En in de stad Lod schoot een Joodse man een Palestijn dood nadat een synagoge in brand gestoken was. De Israëlische minister van Veiligheid, Amir Ohana, beweerde dat het om zelfverdediging ging en dat de dader onmiddellijk moest worden vrijgelaten.

Met het geweld is de frustratie tot uitbarsting gekomen die sluimerde bij de Palestijnen.

De Israëlische president Reuven Rivlin reageerde fel op de verontrustende escalatie en riep op een einde te maken aan ‘deze waanzin’. ‘We lopen gevaar door raketten die op ons worden afgevuurd en toch houden we onszelf bezig met een zinloze burgeroorlog’, zei hij. Ook premier Netanyahu veroordeelde het geweld door beide groepen, dat hij omschreef als 'lynchpartijen'. 'We accepteren dit niet en zullen de controle in de steden terugkrijgen', zei hij.

Donald Trump

Met het geweld is de frustratie tot uitbarsting gekomen die de voorbije jaren ondergronds sluimerde bij de Palestijnen. Zij voelden zich steeds vaker in de steek gelaten door de internationale gemeenschap. Arabische landen zochten toenadering tot Israël en onder president Donald Trump voeren de VS een uitgesproken pro-Israëlische koers, inclusief het erkennen van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad en het instemmen met de bezetting van Palestijns gebied.

Tegelijkertijd groeide in Israël de invloed van radicaal-rechtse Joodse groeperingen. De afgelopen weken waren er geregeld gewelddadige confrontaties tussen extremistische Israëli's en Palestijnen. De spanningen werden op de spits gedreven door de uithuiszetting van Palestijnse gezinnen uit de wijk Sheikh Jarrah, in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem. De Palestijnen moesten na een vonnis door een Israëlische rechtbank plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud