Israël beschuldigt Iran ervan in het geheim atoomwapens te ontwikkelen

Benjamin Netanyahu ©EPA

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelt dat hij een sluitend bewijs heeft voor het bestaan van een geheim Iraans programma voor de ontwikkeling van nucleaire wapens.

Netanyahu droeg op een persconferentie een pak bewijslast aan. Hij onthulde een boekenkast vol dossiers - 55.000 pagina's - en 183 cd's vol met data. Die zijn ontdekt door de Israëlische geheime diensten. Uit de documenten blijkt volgens Israël dat Iran nog altijd aan kernwapens werkt.

'Iran liegt'

De premier zegt dat Teheran na het ondertekenen van het nucleaire akkoord in 2015 heeft gelogen en wapens naar een geheime locatie heeft overgebracht. Israël kan het bestaan van project-Amad bewijzen. Dat wil vijf kernkoppen van 10 kiloton TNT ontwikkelen, bouwen, testen en op raketten installeren. '10 kiloton is vijf keer de kracht van de kernbom op Hiroshima', zegt Netanyahu.

De timing van Netanyahu is niet toevallig. De Amerikaanse president Donald Trump beslist in principe over twee weken of de VS verder willen met de nucleaire deal met Iran. Trump steekt niet onder stoelen of banken dat hij het een van de slechtste deals ooit vindt. Israël was altijd een hevige tegenstander van een akkoord met Iran.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat de Israelische documenten 'authentiek en nieuw' zijn. Het gaat om duizenden documenten. Er is tijd nodig om ze te bestuderen, klinkt het.

Sancties

De nucleaire deal werd in juli 2015, na jarenlange onderhandelingen, gesloten tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, het VK, Rusland, China en Frankrijk), plus Duitsland en de Europese Unie. Iran zou zijn nucleaire programma drastisch inperken, in ruil voor de opheffing van de internationale sancties tegen het land.

Israël en Iran leven ook steeds meer op gespannen voet over Syrië. Daar zijn bij luchtaanvallen op een militaire basis zondagnacht 200 raketten vernietigd en 11 Iraniërs omgekomen, meldt het kamp van de Syrische president Bashar al-Assad. Netanyahu zei geen woord over de operaties, al wordt aangenomen dat Israël achter de luchtaanval zit.

Duitsland

Een woordvoerder van de Duitse regering benadrukt dat het akkoord met Iran in nooit geziene mogelijkheden tot het inspecteren van de naleving voorziet. Het wil dat Internationaal Atoom Agentschap onmiddellijk nagaat wat van de beschuldigingen aan is. Duitsland is altijd een van de verdedigers van het akkoord geweest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud