Advertentie

Israël doodt moordenaars joodse jongeren

Eyal Yifrach, een van de drie Israëlische tieners die ontvoerd en gedood werden door Hamas, werd op 1 juli begraven in de stad Elad. ©EPA

Israëlische militairen hebben twee Hamas-strijders, die met hun ontvoeringen van drie joodse tieners de Gaza-oorlog ontketenden, gedood in de Westelijke Jordaanoever.

Israëlische troepen hebben maandagnacht een huis in Hebron belegerd, waar zich Marwan Kawasme en Amar Abu Aysha bevonden. Bij een vuurgevecht kwamen beide militanten van de Palestijnse groepering Hamas om het leven.

Kawasme en Aysha worden verantwoordelijk geacht voor de ontvoering van en moord op de Israëlische tieners Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19). Zij werden op 12 juni ontvoerd toen ze al liftend door de Westelijke Jordaanoever trokken. De lichamen van de drie jongens werden op 30 juni gevonden onder een stapel stenen in een veld ten noordwesten van Hebron.

De ontvoering leidde tot grote onrust. Israëlische militairen pakten honderden Palestijnen op tijdens de zoektocht naar de tieners en doorzochten meer dan 1.300 huizen. Drie weken later werd dan weer Mohammed Abu Khaduir, een 16-jarige Palestijn uit Oost-Jeruzalem, ontvoerd, in elkaar geslagen en vervolgens levend verbrand door joodse extremisten.

Die gruweldaad leidde vervolgens tot vergeldingsacties van Hamas, dat raketten vanuit de Gazastrook begon af te schieten naar Israëlische doelen. Daarop besliste de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu op 8 juli luchtaanvallen uit te voeren in Gaza, waar ze twee weken later ook grondtroepen begon in te zetten. Pas op 26 augustus zou een wapenstilstand een einde maken aan de Gaza-oorlog, die het leven kostte aan ruim 2.100 Palestijnen en 73 Israëli's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud