Advertentie
Advertentie

Israël draait Gaza duimschroeven aan

Israëlische troepen aan de grens met de Gazastrook. ©Photo News

Het conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas escaleert. Het Israëlische leger kondigt aan dat het zijn bombardement op Gaza nog gaat opvoeren. 'Dit is een serieuze dreiging, geen psychologisch spelletje', liet een woordvoerder weten. De Palestijnse president Mahmoed Abbas vraagt de Verenigde Naties (VN) de Palestijnse staat onder internationale bescherming te plaatsen.

Ondanks alle internationale oproepen voor een staakt-het-vuren, lijkt Israël niet van plan om zijn offensief tegen Hamas in de Gazastrook af te zwakken. Integendeel. Het leger kondigt aan dat het de bombardementen nog zal opvoeren.

Zondagochtend stelde het Israëlische leger de inwoners van het noorden van de Gazastrook al een ultimatum. 'Verlaat onmiddellijk uw huizen want vanaf het middaguur gaan we massaal bombarderen', luidde de niet mis te verstane boodschap.

Advertentie

Een woordvoerder van het leger liet ondertussen verstaan dat de dreigende woorden serieus genomen moeten worden. 'Dit is geen psychologisch spelletje', klinkt het.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft de Verenigde Naties (VN) gevraagd de Palestijnse staat onder internationale bescherming te plaatsen. Abbas overhandigde een brief aan de VN-bemiddelaar voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Robert Serry. De brief is gericht aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Grondoffensief

Een elitecommando van de Israëlische marine is zondag bij het ochtendgloren al het noorden van de Gazastrook binnengevallen. 'De elitetroepen voerden een operatie uit op een strand in de Gazastrook. Een site vanwaar Hamas langeafstandsraketten afvuurt, vormde het doelwit', zei de Israëlische luitenant-kolonel Peter Lerner. Het was de eerste keer sinds Israël afgelopen dinsdag de operatie 'Protective Edge' lanceerde, dat grondtroepen Gaza binnenvielen.

'De missie is geslaagd. De leden van het commando werden wel aangevallen en ze hebben die aanval beantwoord. Vier soldaten raakten lichtgewond', voegde Lerner eraan toe.

De militaire tak van Hamas bevestigde in een communiqué de Israëlische operatie. 'Vuurgevechten hebben plaatsgevonden tussen onze strijders en soldaten van het zionistische leger die probeerden de regio Sudanyia, in het noordwesten van de Gazastrook, binnen te dringen', klonk het.

De grondoperatie komt niet als een verrassing. De afgelopen dagen had de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, meermaals te kennen gegeven dat het leger zich voorbereidde op een grondoffensief. Hij riep ook 40.000 reservisten op en stuurde tanks en artilleriegeschut naar de grens met de Gazastrook.

Bombardementen

Het grondoffensief van zondagochtend volgde na een nieuwe nacht van bombardementen op de Gazastrook. 'Sinds het begin van de operatie 'Protective Edge' afgelopen dinsdag voerde Israël al 1.329 aanvallen uit op de Gazastrook', preciseerde de Israëlische legerwoordvoerder zondag.

Met die bombardementen op Gaza wil Israël Hamas straffen voor de raketten die de beweging op Israëlisch grondgebied afvuurt. 'De afgelopen 24 uur zijn weer 53 raketten afgevuurd. Vanuit de Gazastrook zijn de afgelopen dagen in totaal 800 raketten afgevuurd. 127 daarvan hebben we kunnen onderscheppen', zei de Israëlische legerwoordvoerder nog.

Tol

Het conflict eist een steeds hogere tol. Zaterdag alleen kwamen bij verschillende Israëlische acties op de Gazastrook 56 mensen om. Sinds dinsdag vielen in een dag nooit zoveel doden. In totaal lieten al meer dan 160 Palestijnen het leven door de operatie op Gazastrook. Zeker 1.100 anderen raakten gewond. En ook zondagmorgen vielen al doden.

De oproep van de Verenigde Naties van zaterdag aan de strijdende partijen om opnieuw een staakt-het-vuren in acht te nemen, valt dus in dovemansoren. Integendeel, het conflict lijkt enkel te escaleren. 

Ultimatum

Meteen riep Frankrijk de Israëli's op tot 'gematigheid' in zijn vergeldingsacties. 'We veroordelen de raketaanvallen op de Israëlische bevolking maar we vragen Israël ook gematigd te reageren, het internationale recht te respecteren en de burgerbevolking te sparen', zei minister van Defensie Jean-Yves Le Drian. 

Heel wat inwoners van het noorden van de Gazastrook namen in elk geval het zekere voor het onzekere. Duizenden mensen sloegen op de vlucht na het Israëlische dreigement.

Bloedigst

De strijd tussen Israëli's en Hamas flakkerde weer op na de ontvoering van en de moord op drie Israëlische studenten. Daarop werd als wraak een Palestijnse jongen levend verbrand.

Het huidige conflict is het bloedigste sinds november 2012. Toen sneuvelden in een week 177 Palestijnen en zes Israëli's bij confrontaties tussen de twee kampen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.