Advertentie

Israël en Hamas akkoord over staakt-het-vuren

©AFP

De Israëlische regering en de Palestijnse verzetsbeweging Hamas zijn akkoord geraakt over een wapenstilstand.

Het Israëlische veiligheidskabinet van premier Benjamin Netanyahu heeft ingestemd met een wederzijds staakt-het-vuren om een einde te maken aan een elf dagen durende militaire operatie in de Gazastrook. Dat meldde de regering donderdagavond.

De Palestijnse beweging Hamas bevestigde dat het bestand vrijdagnacht ingegaan is. Het bestand lijkt vrijdagmorgen stand te houden.

Het staakt-het-vuren is 'een echte kans' om vooruitgang te boeken voor een duurzame vrede in het Midden-Oosten, reageerde de Amerikaanse president Joe Biden. 'Ik ben overtuigd dat de Palestijnen en de Israëli's evenveel verdienen om in veiligheid te leven en van hetzelfde niveau van vrijheid, welvaart en democratie te genieten.'

Biden verzekerde dat de Amerikaanse regering haar 'discrete en onvermoeibare diplomatieke werk' voortzet om dat doel te bereiken. 'Ik ben ervan overtuigd dat we een echte kans hebben om vooruitgang te boeken en ik beloof verder te werken in die richting.' De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist een van de komende dagen af naar de regio.

Volkswoede

De aanleiding voor de heropleving van het conflict was de dreigende uithuiszetting van Palestijnen in Oost-Jeruzalem en de bijzonder brutale inval van de Israëlische oproerpolitie in de Al-Aqsamoskee op het einde van de ramadan. De moskee is de op twee na belangrijkste in de wereld, na die van Mekka en Medina.

Hamas, de islamitische beweging die regeert over de Gazastrook, gebruikte de opgekropte volkswoede voor een offensief met zelfgemaakte raketten. Dat werd door het Israëlische leger bijzonder hard beantwoord met luchtbombardementen en tanks. 

Het dodental staat ondertussen op minstens 240. De meeste slachtoffers vielen in de Palestijnse enclave aan de kust. Tienduizenden inwoners van de Gazastrook zijn hun huizen ontvlucht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud