Israël en Hamas betalen enorme prijs voor bestand

In de Gazastrook werd de aankondiging van de gedeeltelijke opheffing van de blokkade meteen gevierd. ©AFP

Na 50 dagen bloedvergieten hebben Israël en de Palestijnen eindelijk een staakt-het-vuren afgesloten. De kostprijs voor een gedeeltelijke opheffing van de Gazaanse blokkade is immens.

In Caïro hebben de Egyptische bemiddelaars eindelijk een akkoord bereikt waarin zowel Israël als de Palestijnse groeperingen Hamas, Fatah en Islamitische Jihad zich konden vinden. Gisteravond om 18 uur ging een staakt-het-vuren in dat permanent stand moet houden, in tegenstelling tot de verschillende tijdelijke bestanden die de voorbije zeven weken keer op keer geschonden werden.

Israël stemt ermee in dat de blokkade van Gaza, die het in 2007 invoerde, gedeeltelijk opgeheven wordt. Ook Egypte heropent zijn grens met het Palestijnse gebied waar Hamas de plak zwaait, een groepering die in Caïro enorm gewantrouwd wordt wegens haar alliantie met de verboden Moslimbroederschap. Door de deal kan meer humanitaire hulp Gaza binnengevoerd worden, net als de broodnodige bouwmaterialen om de regio na 50 dagen verwoestende bombardementen herop te bouwen. Voor de kust van Gaza wordt het gebied waarbinnen de Palestijnen mogen vissen, met enkele zeemijlen uitgebreid.

Over een maand zouden beide partijen hun gesprekken hervatten, en meer fundamentele zaken bespreken. Hamas eist meer financiële middelen voor de Gazastrook, wil dat Israël er een zee- en een luchthaven bouwt, en vraagt de vrijlating van 100 Palestijnse gevangenen. Tel Aviv eist dan weer de volledige ontwapening van Hamas.

Ironisch genoeg werd het staakt-het-vuren en de gedeeltelijke opheffing van de blokkade gisteravond in de Gazastrook gevierd met geweerschoten. ‘Dit is een overwinning voor het Palestijnse verzet’, verklaarde Moussa Abu Marzouk, de politieke nummer twee van Hamas. Het conflict dat op 8 juli losbarstte, lijkt Hamas echter vooral een pyrrusoverwinning te hebben opgeleverd, tegen een enorme kostprijs bovendien.

2.129 Palestijnen, vooral onschuldige burgers, stierven door de Israëlische aanvallen. Nog eens 11.000 Gazanen raakten gewond, ongeveer een derde van de 1,8 miljoen inwoners sloeg op de vlucht. Zo’n 17.000 huizen zijn verwoest, evenals scholen, ziekenhuizen, fabrieken en de enige elektriciteitscentrale die Gaza rijk was. Uiteindelijk heeft Hamas niet meer uit de brand kunnen redden dan een terugkeer naar de blokkade die in 2012 van kracht was.

Ook de beweging Hamas zelf werd ‘een verwoestende klap toegediend’, zoals een anonieme Israëlische topfunctionarissen het gisteravond verwoordde tegenover het persagentschap Reuters. Volgens militaire bronnen in Israël zou de radicale Palestijnse groepering nog amper een derde van zijn wapenarsenaal overhouden. Ook het gros van de tunnels waarmee Hamas wapens Gaza in- en uit smokkelde, is vernield. De voorbije week werden bij Israëlische aanvallen bovendien de financieel verantwoordelijke van Hamas en drie topcommandanten van de Al Qassam Brigides, de militaire tak van de groepering, gedood. Mogelijk werd zelfs de opperbevelhebber van Al Qassam uitgeschakeld, al is vooralsnog enkel de dood van zijn vrouw en kinderen bevestigd.

Aan Israëlische zijde wordt dat alles als een groot succes beschouwd, maar de 50 dagen durende Gaza-oorlog heeft ook daar grote wonden geslagen. 64 militairen liet het leven. Verwaarloosbaar vergeleken met de Palestijnse dodentol, maar een ongewoon hoog aantal voor het doorgaans hyperefficiënte Israëlische leger. Daarnaast werden nog eens vier burgerdoden geteld, van wie gisteren nog een, toen Hamas en Israël elkaar de hele dag onverminderd hadden zitten bestoken.

Ook diplomatiek heeft de Joodse staat grote schade opgelopen. De genadeloze aanvallen op Palestijnse burgers hebben internationaal veel kwaad bloed gezet. Zelfs de eeuwige bondgenoot de Verenigde Staten verweet Israël de grenzen van het toelaatbare overschreden te hebben. En dat voor een akkoord waarvan niemand zeker weet hoe lang het deze keer standhoudt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud