Israël en Hezbollah bestoken elkaar aan grens met Libanon

Israëlisch artilleriegeschut aan de grens met Libanon. ©EPA

Het Israëlische leger en de door Iran gesteunde groep Hezbollah hebben elkaar zondag bestookt van weerszijden van de Israëlisch-Libanese grens.

Volgens het Israëlische leger heeft Hezbollah antitankraketten afgevuurd op een legerbasis en op militaire voertuigen. Er is geen melding gemaakt van slachtoffers. Israël reageerde door het vuur te openen op het zuiden van Libanon. Het Libanese leger zegt dat Israël meer dan veertig raketten heeft afgevuurd.

De Libanese premier Hariri telefoneerde zondagmiddag met de Amerikaanse minister van Defensie Mike Pompeo en een adviseur van Frans president Emmanuel Macron. Hij vroeg hen tussenbeide te komen om de situatie te kalmeren.

Finul, de vredesmissie van de Verenigde Naties, roept op tot ‘de grootste terughoudendheid’.

De spanning in het gebied liep de voorbije weken al op nadat Israëlische drones aanvallen hadden uitgevoerd op stellingen van Hezbollah. Daarbij zou ook een raketinstallatie van Hezbollah bestookt zijn in een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet.

Israël liet de voorbije weken versterkingen aanrukken naar het grensgebied, dat een relatieve rust heeft gekend sinds de militaire inval van Israël in Libanon in 2006.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud