Israël meldt invasie van Gaza, maar ontkent later

©AFP

Het Israëlisch leger bestookt Gaza met artillerie en tanks. Van een invasie is vooralsnog geen sprake.

'Israëlische luchtmacht en de grondtroepen voeren momenteel aanvallen uit in de Gazastrook', liet het leger donderdagavond laat op Twitter weten. Een woordvoerder van het leger communiceerde initieel dat grondtroepen de Palestijnse enclave betreden hadden, maar een andere woordvoerder ontkende dat later in een 'verduidelijking'.

Premier Benjamin Netanyahu liet weten dat 'het laatste woord nog niet gezegd is en deze operatie zal doorgaan, zolang als nodig is'.

Sinds maandag lopen de spanningen hoog op in Israël en de Palestijnse gebieden. Langs beide kanten zijn al duizenden raketten afgevuurd. Ook voert het Israëlische leger luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Het conflict heeft deze week al aan meer dan 100 mensen het leven gekost.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz keurde donderdagavond de mobilisatie van nog eens 9.000 reservisten goed, nadat dinsdag al 5.000 reservisten gemobiliseerd werden.

Via het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had Hamas woensdag een 'wederzijds staakt-het-vuren' voorgesteld, maar dat wees Israël categoriek af.

'Israël bereidt geen wapenbestand voor', zei Gantz. 'Er staat voorlopig geen einddatum op de operatie. Alleen als we volledige stilte bereiken, kunnen we over kalmte praten.' Bemiddelingspogingen door Egypte, Qatar en de Verenigde Naties leverden niets op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud