Grafiek van de dag

Israël geeft wereld vleugje hoop

©EPA

De cijfers uit Israël doen dromen van een leven na de pandemie. Sinds midden januari is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames bij ouderen er fors gedaald. 'We moeten voorzichtig zijn, maar de magie lijkt begonnen.'

Nergens ter wereld is de vaccinatiecampagne al zo ver gevorderd als in Israël. Zo'n 3 miljoen mensen - meer dan een derde van de bevolking - kregen er de eerste van de twee vereiste prikken. 1,8 miljoen mensen kregen ook hun tweede prik al. En waar eerst de ouderen aan de beurt waren, komt stilaan de jongere bevolking aan zet. 35-plussers en 16- tot 18-jarigen die binnenkort hun eindexamen doen, zijn de volgende in de rij.

De ambities van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn torenhoog. Israël moet als eerste land ter wereld uit de pandemie komen, bij voorkeur vlak voor de verkiezingen van 23 maart. Voor het eerst heeft hij nu ook de cijfers aan zijn kant. Uit een analyse van de Israëlische bioloog Eran Segal en zijn collega's blijkt dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames bij 60-plussers - de groep die als eerste gevaccineerd werd - fors gedaald is. Vooral op intensieve zorgen daalt het aantal 60-plussers snel: met 26 procent.

Maar de strijd is nog niet gestreden. Deze week besloot Israël nog de nationale lockdown te verlengen en de coronaboetes te verdubbelen. De regering worstelt met de mutaties van het virus en met een tegenstribbelende ultra-orthodoxe bevolkingsgroep. Eind januari verzamelden nog zo'n 20.000 orthodoxe joden voor de begrafenis van de 99-jarige Rabbi Meshulam Dovid Soloveitchik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud