Advertentie
Advertentie

‘Israël heeft nucleaire gesprekken Iran afgeluisterd'

Tegen volgende week dinsdag moet een kaderakkoord tussen het Westen en Iran rond zijn. ©AFP

Volgens The Wall Street Journal heeft Israël de nucleaire onderhandelingen met Iran afgeluisterd. Het land zou het materiaal zelfs hebben gebruikt om het Amerikaanse Congres te overtuigen de gesprekken te dwarsbomen.

Israël zou de onderhandelaars al sinds vorig jaar bespioneren, vertelden Amerikaanse diplomaten aan de zakenkrant. Naast de onderhandelingen met Iran zelf, zou Israël zo ook conversaties hebben gehoord tussen de VS en Europa over de nucleaire deal.

Die vertrouwelijke informatie zou Israël dan weer gebruikt hebben om leden van het Amerikaanse Congres te overtuigen dat een deal helemaal geen goed idee is. Zo wilde het land de inspanningen van het Witte Huis dwarsbomen, schrijft The Wall Street Journal.

‘Het is één zaak dat Israël de VS afluistert, maar dat het die geheime data gebruikt om Amerikaanse wetgevers tegen elkaar op te zetten, is nog iets heel anders’, zei een Amerikaanse regeringsbron anoniem.

Het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde al, en zegt dat de beschuldigingen compleet vals zijn. De minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, noemt het rapport van de krant ‘fout en onnauwkeurig’. ‘Natuurlijk is Israël bezorgd om zijn veiligheid’, zegt hij. ‘Maar we bespioneren de VS niet.’

Israël maakt er nochtans geen geheim van dat het niets liever wil dan dat de onderhandelingen met Iran afspringen. Premier Netanyahu kwam, in volle verkiezingsstrijd, precies die boodschap verkondigen in het Amerikaanse Congres enkele weken geleden.

In de tussentijd onderhandelen de VS, samen met het VK, China, Rusland, Duitsland en Frankrijk voort met Iran over een nucleaire deal. Die moet het kernprogramma van het land sterk inperken en in ruil de westerse sancties verlichten. De deadline voor een kaderakkoord is 31 maart, dat is volgende week maandag.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud