'Israël klaar voor grondoffensief in Gaza'

Israëlische raketten troffen de auto van Ahmed al-Jabari. Foto: EPA.

Het Israëlische leger staat klaar om 'als dat nodig zou zijn' een grondoffensief in de Gazastrook in te zetten. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. Eerder op de dag doodde het land de militaire leider van het islamitische Hamas, Ahmed al-Jabari. De Palestijnse president Abbas vraagt de Arabische Liga om hoogdringend bijeen te komen.

Krijgen we een herhaling van december 2008 en januari 2009? Toen viel Israël de Gazastrook, die door Hamas gecontroleerd wordt, binnen omdat het genoeg had van de raket- en mortieraanvallen vanuit de Gazastrook op Israël. Ook nu zijn zulke aanvallen de reden voor de onrust.

Sinds zaterdag vuurden Palestijnen al zeker 110 raketten af op het zuiden van Israël. In heel 2012 werden al bijna 900 raketten afgevuurd. ‘Wie denkt dat hij het leven van Israëliërs in gevaar kan brengen zonder daarvoor een zware prijs te betalen, vergist zich’, liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag verstaan.

Operation Pillar of Cloud

De Israëlische reactie liet inderdaad niet lang op zich wachten. Het land heeft vandaag 'Operation Pillar of Cloud' in gang gezet. De aanval op Ahmed al-Jabari, de militaire leider van Hamas, was daarvan het eerste wapenfeit. Israëlische raketten troffen Jabari in zijn auto, toen hij zich verplaatste in  Gaza-stad. Naast Jabari kwam ook een passagier om het leven. De omgebrachte Hamas-topman is een verwant van een van de stichters van de organisatie, Abdel Aziz Rantisi. 

Jabari is het meest vooraanstaande lid van Hamas dat door Israël wordt omgebracht sinds de oorlog in Gaza vier jaar geleden. Hij was al jarenlang een van de meest gezochte Hamas-figuren. Zo organiseerde hij in 2006 de ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die intussen is vrijgelaten in ruil voor een duizendtal Palestijnse gevangenen.

Ook een politiestation en twee Hamas-trainingscentra werden getroffen door Israëlische raketten. In totaal lieten zes Palestijnen het leven. Volgens de militaire tak van Hamas opent Israël met de aanvallen 'de poorten van de hel.'

(Nog) geen grondoffensief

Israël heeft een groot offensief aangekondigd. Maar tot een grondoorlog komt het vooralsnog niet,  hoewel het leger paraat staat. 'We zullen plaatsen die worden gebruikt door terroristen blijven bestoken met aanvallen', klinkt het bij de militairen.

Een van de redenen waarom een grondoffensief niet meteen het beste idee lijkt, is dat Israël in tegenstelling tot in 2008-2009 niet hoeft te rekenen op steun uit Egypte, dat aan de Gazastrook grenst. Vier jaar geleden werd dat land nog door president Hosni Moebarak geregeerd, die Israël geen strobreed in de weg legde. De huidige Egyptische president, Mohammed Morsi, zal zo'n aanval wellicht niet tolereren.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Kamel Amr veroordeelde de aanval op de leider van Hamas al en riep Israël op onmiddellijk een einde te maken aan alle aanvallen op de Gazastrook.

Op 22 januari 2013 staan in Israël parlementsverkiezingen op het programma. Netanyahu lijkt zich nu met de stembusgang in het vooruitzicht vooral te willen profileren als een standvastige leider die raketaanvallen uit de Gazastrook niet tolereert en hard optreedt tegen het extremistische Hamas. 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud