Israël stuurt eerste privémaanlander naar de maan

De aarde gezien door de lens van de Beresheet. ©AFP

Als de maanlander Beresheet vanavond zoals gepland op de maan landt, kan dat de ruimtevaart grondig dooreenschudden.

Als alles goed gaat, landt Beresheet vanavond na een ruimtereis van twee maanden op de maan. Het Israëlische bedrijf SpaceIL, dat de maanlander eind februari lanceerde, tekent zo voor een primeur. Voor het eerst bereikt een privébedrijf het hemellichaam. SpaceIL deed een beroep op de internationale Joodse gemeenschap om het project te sponsoren.

Het bedrijf heeft alle vertrouwen in een goede afloop. Op Twitter liet het weten dat de landing live te volgen is.


De landing belooft de ruimtevaart grondig dooreen te schudden. Tot nu toe was de ruimte het domein van door overheden gefinancierde missies. Nu ligt de weg open voor privé-initiatieven.

Prestigeproject

Dat het een privé-initiatief betreft, belet Israël niet om het als een internationaal prestigeproject te zien. 'Israël is een rijzende wereldmacht, rijzend en rijzend tot aan de maan', zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Israël is nog maar het vierde land dat op de maand landt, na de Verenigde Staten, Rusland en China. Toen ging het telkens om projecten die door de overheid gestuurd werden.

Beresheet - Hebreeuws voor 'in den beginne' - zal onder meer het magnetische veld van de maan bestuderen en de precieze afstand tussen de maan en de aarde meten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud