Advertentie

Israël trekt voor vierde keer in twee jaar naar stembus

De regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is dinsdagavond gevallen door onenigheid over de begroting. ©EPA

In Israël is de regering dinsdagavond gevallen. Het land stevent af op de vierde verkiezingen in twee jaar.

Israël beleeft zijn zoveelste politieke crisis. De huidige Knesset, het parlement, wordt ontbonden nadat dinsdag geen begrotingsakkoord bereikt is. Dat betekent dat er voor de vierde keer in twee jaar verkiezingen komen.

De regeringsval komt niet als een verrassing. De Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu en de centrumalliantie Blauw-Wit van minister van Defensie Benny Gantz waren het al geruime tijd oneens over de uitwerking van de begroting.

Corruptiezaak

In het coalitieakkoord was overeengekomen dat de regering een begroting voor 2020 en 2021 zou vaststellen. Maar Netanyahu ging dwarsliggen. Volgens hem kon als gevolg van de coronacrisis alleen een begroting voor 2020 vastgelegd worden.

Naar verwachting vinden op 23 maart nieuwe verkiezingen plaats.

Critici stellen dat Netanyahu wil voorkomen dat hij komende herfst als premier plaats moet maken voor Gantz. Die machtswissel was afgesproken in het coalitieakkoord dat de twee aartsrivalen acht maanden gelden sloten.

Behalve de onenigheid rond de begroting deed ook de corruptiezaak tegen Netanyahu de spanningen tussen de coalitiepartners oplopen de voorbije weken. Gantz beschuldigt de premier er alles aan te doen om onder die rechtszaak uit te komen. Naar verwachting vinden op 23 maart nieuwe verkiezingen plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud