Israël valt Hamas-doelwitten in Gaza aan

Israël viseerde onder meer doelwitten in Rafah, bij de grens van Gaza met Egypte. ©AFP

Het gaat om de zwaarste raid sinds de zomer van 2014.

In de nacht van zaterdag op zondag heeft het Israëlische leger verschillende doelwitten van Hamas in Gaza-Stad bestookt met luchtaanvallen. Het gaat onder meer om een trainingscentrum van de radicale Palestijnse beweging, zegt het leger in een persbericht. Het gaat om de hevigste raid sinds de zomer van 2014. 

Vanuit de Gazastrook zijn afgelopen nacht opnieuw vier raketten op Israëlisch gebied afgeschoten, zegt het leger nog. Een daarvan is door het raketafweersysteem onderschept. Er vielen geen gewonden.

De Israëlische luchtmacht voerde in de nacht van vrijdag op zaterdag al verschillende raketaanvallen uit op doelwitten in de Gazastrook, als vergelding voor een Palestijnse aanval met een handgranaat op een Israëlische eenheid in de buurt van grensstad Rafah. Vanuit de Gazastrook werden toen twee raketten afgevoerd op het zuiden van Israël, waarvan er een kon onderschept worden door het Israëlische raketafweersysteem. 

Vrijdag kwam het in de grensstreek ook al tot gewelddadige confrontaties tussen Palestijnse en Israëlische soldaten. Bij het geweld van de afgelopen dagen kwamen twee Palestijnse tieners om het leven, veertien andere Palestijnen raakten gewond. Aan Israëlische kant vielen drie gewonden.

De Palestijnen protesteren nu al maanden elke vrijdag tegen de Israëlische onteigening van Palestijnse gronden. Het geweld kostte sinds eind maart al aan ongeveer 140 Palestijnen het leven, aldus een balans van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. De betogers eisen het einde van de inmiddels tien jaar durende blokkade van de Gazastrook en een recht op terugkeer naar gebieden die Israël heeft ingenomen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud