Israël valt in Gaza gebouw buitenlandse media aan

Het gebouw in Gaza waar al-Jazeera en Associated Press gehuisvest waren, werd gebombardeerd door Israël. ©AFP

Het conflict tussen Israël en Hamas escaleert. Israël bombardeerde een gebouw met kantoren van buitenlandse media. De Israëlische premier Netanyahu noemde de aanval legitiem. De VS proberen te bemiddelen.

Het Israëlische leger en de radicale Palestijnse militie Hamas blijven elkaar bestoken met raketten en bombardementen. De Israëlische luchtmacht bombardeerde zaterdag de woning van Khalil al-Hajja, plaatsvervangend hoofd van het politiek bureau van Hamas. Het huis diende als "terreurinfrastructuur", zegt het leger. De man was niet thuis toen de aanval plaatsvond.

Bovendien bombardeerde het Israëlische leger een flatgebouw in Gaza, waar de Qatarese zender al-Jazeera en het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) kantoren hadden. Een woordvoerder van het leger zei dat ook de militaire inlichtingendienst van Hamas er was gehuisvest en dat de bewoners een uur op voorhand werden verwittigd, zodat ze het gebouw konden verlaten. Dat maakt volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de aanval legitiem.

De Amerikaanse president Joe Biden telefoneerde met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

De woordvoerster van het Witte Huis onderstreepte dat Israël de veiligheid van journalisten moet waarborgen. Later telefoneerde Biden met Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Netanyahu zei aan Biden dat Israël probeert geen mensen te treffen die niet zijn betrokken in het conflict. Biden sprak zijn bezorgdheid uit over het aanhoudende geweld en zei dat Israël zich mag verdedigen tegen de raketaanvallen van Hamas. Hij zei aan Abbas dat Hamas de raketaanvallen moet stopzetten en dat hij voorstander is van een tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Biden stuurde een gezant naar Israël om te bemiddelen. De diplomaat moet proberen een staakt-het-vuren tot stand te brengen.

Bij een Israëlisch bombardement stierven tien leden van een Palestijnse familie, onder wie acht kinderen.

Eerder zaterdag kwamen bij een Israëlisch bombardement tien leden van een Palestijnse familie om het leven: acht kinderen en twee vrouwen. Sinds begin deze week zijn al 174 Palestijnen gedood, waarvan 47 kinderen, en 9 Israëliers. Meer dan 1.000 mensen raakten gewond.

Zondag heeft het Israëlische leger naar eigen zeggen de woning van Hamas-leider Yahya Sinwar aangevallen in de Gazastrook. Het is niet duidelijk of hij aanwezig was op het moment van de aanval. Sinwar staat sinds 2017 aan het hoofd van Hamas.

Eerdere doelwitten waren de huizen van Khalil al-Hayya, het plaatsvervangend hoofd van Hamas, en dat van andere hooggeplaatste functionarissen.

Betogingen

Zaterdag werden op veel plaatsen pro-Palestijnse betogingen gehouden, onder meer in Brussel, Berlijn, Londen en Washington. In Brussel verzamelden zowat 3.000 mensen. Om rellen te voorkomen heeft Parijs een pro-Palestijnse mars verboden, maar toch kwamen mensen op straat om te demonstreren. De Franse politie vroeg winkels langs de geplande route uit voorzorg te sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud