Israël versoepelt blokkade Gaza

De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu.

Israël versoepelt de blokkade van de Gazastrook. Goederen met 'civiele doeleinden' mogen het gebied weer in. Dat liet de Israëlische regering zondag weten.

'We verbinden ons ertoe de toestroom van goederen met civiele doeleinden bestemd voor de bevolking van de Gazastrook weer toe te laten', klonk het zondag in Israëlische regeringskringen.

'Vanaf vandaag mogen alle goederen Gaza weer in, met uitzondering van militair materieel en materieel dat de oorlogsmachine van de moslimgroepering Hamas kan versterken.'

Volgens de Israëlische media gaat de regering van premier Benjamin Netanyahu een zwarte lijst opstellen. Daarop zouden zo'n 120 verboden producten of materialen komen die voor 'militaire doeleinden' gebruikt kunnen worden.

Het zou gaan om bouwmateriaal, zoals buizen, cement en grind. Het bouwmateriaal mag alleen de Gazastrook in als het gebruikt wordt voor werken die worden uitgevoerd onder internationaal toezicht.

Konvooi

De Israëlische beslissing komt er onder ferme internationale druk. Die druk was nog toegenomen nadat het Israëlische leger op 31 mei een konvooi schepen met internationale hulpgoederen de toegang tot de Gazastrook verhinderd had.

Bij de operatie kwamen verschillende mensen om het leven. De actie leidde wereldwijd tot een storm van protest.

Israël maakte de versoepeling van de vier jaar oude blokkade van Gaza zondag bekend op het moment dat het Witte Huis liet weten dat de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, op 6 juli in Washington een onderhoud heeft met de Amerikaanse president, Barack Obama.

De versoepeling van de blokkade werd meteen ook positief onthaald door het Witte Huis. Hamas reageerde dan weer sceptisch op de berichten over de versoepeling van de blokkade.

De maritime blokkade van Gaza blijft trouwens wel van kracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud