Israel vervroegd naar de stembus

Benjamin Netanyahu. (foto afp/getty)

Benjamin Netanyahu, de Israelische eerste minister, kondigde vanavond aan dat de verkiezingen in zijn land met ruim een half jaar vervroegd worden. Ze worden begin in plaats van eind volgend jaar gehouden. De Israelische regering raakt het niet eens over de begroting voor 2013.

Normaal gezien moeten de Israeli in oktober 2013 naar de stembus. Maar nu de regering het niet eens raakt over een begroting voor 2013, zou dat al 12 februari kunnen worden.

Netanyahu had vorige week, na een gesprek met de minister van Financiën Youval Steinitz, al laten verstaan dat hij niet zou aarzelen de verkiezingen te vervroegen. De begroting die Steinitz heeft opgesteld, maakt nauwelijks kans om door alle coalitiepartners te worden goedgekeurd. Israel moet ongeveer 17 miljard shekel (3,4 miljard euro) besparen volgend jaar om het begrotingstekort nog min of meer binnen de perken te houden. Dit jaar was het tekort in augustus al opgelopen tot 4,1 procent van het bbp, meer dan dubbel zo hoog als de oorspronkelijke doelstelling.

Analisten oordelen dat Netanyahu voor de vlucht vooruit kiest omdat de peilingen momenteel gunstig zijn voor hem. Volgens een peiliing van de krant Haaretz van eind september zou Netanyahu's Likoed-partij 28 van de 120 zetels in het parlement binnenhalen als er nu verkiezingen waren. Dat is er één meer dan Likoed momenteel heeft. 35 procent van de Israeli acht Netanyahu het meest geschikt om het land te leiden, ruim meer dan de 16 procent die de belangrijkste concurrent, Shelly Yacimovich van de oppositiepartij Labour haalt.

Met de oplopende spanning met Iran over de nucleaire ambities en kracht van dat land, zou het vervroegen van de verkiezingen minder te maken hebben, oordelen waarnemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud