Israël verwerpt onderzoek naar geweld op Gazastrook

Bij protesten van Palestijnen op de Gazastrook vielen de voorbije dagen al 16 doden en 1.400 gewonden. ©EPA

Israël wil niet weten van een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van echte kogels door het Israëlisch leger op de Gazastrook. Zowel de VN als Europa dringen daarop aan.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres vroeg vrijdag al om een onafhankelijk onderzoek naar het Israëlisch geweld op de Gazastrook. Ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de Europese Unie eisen dat er een enquête komt.

'De Israëlische soldaten deden wat ze moesten. Ze verdienen een medaille', aldus de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman zondag. 'Er komt geen onderzoekscommissie', zo klonk het nog op de radio.

Bij gewelddadige rellen tussen manifestanten en het Israëlisch leger zijn sinds vrijdag al minstens 16 Palestijnen om het leven gekomen.

De VN en Europa hebben vooral vragen bij de munitie die het Israëlisch leger gebruikte.

'In het bijzonder het gebruik van scherpe munitie moet het onderwerp zijn van een onafhankelijk en transparant onderzoek', aldus Federica Mogherini, hoge vertegenwoordigster van het Europees Buitenlands Beleid. 'Terwijl Israël het recht heeft om zijn grenzen te beschermen, moet het gebruik van geweld steeds proportioneel zijn.'

Grondrechten

Een politieke oplossing voor Gaza en een dringende herneming van de vredesgesprekken met het oog op een tweestatenoplossing zijn de enige manier om Israëliërs en Palestijnen vreedzaam te laten samenleven.
Federica Mogherini
Hoge vertegenwoordigster van het Europees Buitenlands Beleid

'Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging zijn grondrechten die gerespecteerd moeten worden', aldus Mogherini nog in het persbericht. 'Het is essentieel dat de rust onmiddellijk terugkeert. Alle partijen die betrokken zijn moeten terughoudend zijn en een verdere gewelddadige escalatie tegengaan, net als elke andere daad die burgers in gevaar brengt.'

De EU herhaalt haar oproepen om een einde te maken aan de afsluiting van de Gazastrook en de grensovergangen volledig te openen, maar respecteert ook de legitieme bezorgdheden van Israël over zijn veiligheid, klinkt het nog. Daarnaast roept Mogherini de Palestijnen op meer inspanningen te doen zodat de Palestijnse Autoriteit haar controle over de Gazastrook volledig kan uitoefenen.

Tweestatenoplossing

'De recente gebeurtenissen tonen aan dat het geen optie is geen vooruitgang te boeken. Een politieke oplossing voor Gaza en een dringende herneming van de vredesgesprekken met het oog op een tweestatenoplossing zijn de enige manier om de Israëliërs en Palestijnen op een vreedzame en veilige manier te laten samenleven.'

Het Israëlische leger had eerder deze week al laten weten dat soldaten mochten schieten op Palestijnen die zich op een bedreigende manier te dicht bij de grens wagen. Volgens de autoriteiten in Gaza schoten Israëlische soldaten vrijdag tijdens de 'Grote Mars van de Terugkeer' minstens 16 Palestijnen dood. Meer dan 1.400 andere mensen raakten gewond, vooral als gevolg van traangas.

Terrorist

Zondag beschuldigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ervan een terrorist te zijn. Hij deed dat nadat de Israëliër de 'morele lessen' van Turkije over het geweld op de Gazastrook had verworpen. Erdogan had Netanyahu zaterdag al beschuldigd een 'onmenselijke aanval' te hebben uitgevoerd op de Palestijnen.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud