Israël voert aanval uit op Syrisch konvooi

De Israëlische luchtmacht in actie op een archiefbeeld (Foto: EPA). ©EPA

Israëlische legervliegtuigen hebben woensdag een luchtaanval uitgevoerd op Syrisch grondgebied. Het doelwit van de actie was een vrachtwagenkonvooi dat mogelijk wapens bevatte.

Israëlische legervliegtuigen voerden de operatie woensdagochtend uit. Ze namen een vrachtwagenkonvooi in het vizier dat op weg leek naar Libanon.

De Israëli's vermoedden dat de wapens bestemd waren voor de Hezbollah. Met die militante sjiitische groepering in Libanon heeft het regime van de Syrische president Bashar al-Assad goede banden. De beweging is ook een aartsrivaal van Israël.

'Een onbekend aantal Israëlische legervliegtuigen voerde de aanval uit', liet de Syrische regering woensdagavond weten. Volgens haar miste de Israëlische actie doel.

'De Israëlische vliegtuigen raakten geen konvooi maar wel een fabriek voor wetenschappelijk onderzoek in de buitenwijken van Damascus', luidde het. Volgens het Syrische regime kostte de Israëlische operatie twee mensen het leven. 'De materiële schade is ook groot', luidde het.

Het was de eerste keer in meer dan vijf jaar dat de Israëlische luchtmacht een doelwit in Syrië aanviel. Officieel zijn de landen nog steeds in oorlog met elkaar. 

De Israëlische operatie zou wel eens zware consequenties kunnen hebben en het bijna twee jaar oude Syrische conflict naar de rest van de regio kunnen exporteren. Syrië klaagde woensdagavond al 'een schending van de Syrische soevereiniteit' aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud