Israel wil 'clear red line' voor Iran

De Iraelische premie Benjamin Netanyahu vraagt international leiders om een ‘clear red line’ uit te zetten voor het Iraanse atoomprogramma. De uitspraak doet vermoeden dat het geduld van Israel met Iran stilaan op is.

‘Ik vind dat de waarheid gezegd moet worden. De internationale gemeenschap stelt geen clear red line voor Iran’, aldus Netanyahu. ‘Zolang die er niet is zal Iran zijn atoomprogramma voortzetten’, zo bekritiseerde hij de eerder genomen sancties – zoals het olie-embargo - tegen Iran.

Waarnemers zien de uitspraken van Netanyahu vooral als kritiek op de Verenigde Staten - de tot nu toe trouwe bondgenoot van Israel – en aan het adres van de Amerikaanse president Obama. Ook Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat, maakte meermaals duidelijk dat de manier waarop Obama de kwestie Iran aanpakt te soft is.

Vorige week donderdag bleek uit een rapport van de Verenigde Naties nog dat Iran zijn ondergronde nucleaire site in Fordow sinds mei aanzienlijk uitbreidde. ‘Dat bevestigt wat we al lang zeggen. De internationale sancties wegen wel op de Iraanse economie maar niet op die manier dat ze het atoomprogramma van Iran belemmeren’, aldus Netanyahu. ‘Iran gebruikt de diplomatieke onderhandelingen om tijd te winnen en verder te werken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud