Israël wil geen nieuw staakt-het-vuren

In Brussel vond zondag een manifestatie plaats onder het motto 'Stop Bombing Gaza'. ©BELGA

Israël wil op dit moment geen nieuwe humanitaire gevechtspauze van 24 uur in de Gazastrook. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd.

Zaterdagavond liep een 12 uur durende gevechtspauze tussen Israël en Hamas af. Op verzoek van de Verenigde Naties heeft Israël die toen met 24 uur verlengd. Hamas wilde alleen verlengen als Israël zijn grondtroepen terug zou trekken, wat niet gebeurde. Daarop hervatte Hamas de raketbeschietingen. Enige tijd later hervatte Israël ook zijn offensief.

Pas nadat de aanvallen aan beide kanten weer waren begonnen, kondigde Hamas een nieuwe gevechtspauze aan vanaf 13.00 Belgische tijd. Maar dat is nu volgens Israël dus te laat. 'Hamas heeft zijn eigen bestand geschonden', zegt Netanyahu. 'Ze gaan door met de raketbeschietingen terwijl wij hier praten.'

Het persbureau AFP meldt dat sinds de hervatting van de gevechten minstens 9 Palestijnse doden zijn gevallen. Het baseert zich daarbij op informatie van de lokale hulpdiensten. In de nacht van zaterdag op zondag werd een Israëlische militair gedood door een granaat die in de Gazastrook werd afgeschoten.

De korte wapenstilstand tussen Israël en Hamas die op zaterdagochtend was ingegaan, moest het burgers mogelijk maken water en voedsel in te slaan en ziekenhuizen hun medicijnvoorraden aan te vullen. Israël vroeg en kreeg wel de toestemming om ook tijdens dat staakt-het-vuren verder te zoeken naar de tunnels van Hamas. Volgens het Israëlische leger zouden er al 31 dergelijke tunnels gevonden zijn. Die werden allemaal 'geneutraliseerd'.

Het Israëlische kabinet is volgens de krant Haaretz zondag bijeengekomen om over voorstellen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry te praten. Kerry heeft een staakt-het-vuren van zeker een week voorgesteld.

1000

Tijdens de relatieve rust van het staakt-het-vuren werd gezocht naar doden onder het puin. Minstens 84 lichamen werden zaterdag gevonden. Het totaal aantal doden sinds het conflict weer uitbrak op 8 juli ligt nu ruim voorbij de kaap van 1000

Westoever

Op vrijdag raakte bekend dat het geweld zich niet langer beperkt tot Gaza alleen. Ook op de Westelijke Jordaanoever kwam het tot zware clashes tussen Israël en de Palestijnen, en werden de eerste doden geteld.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud