Advertentie

Israël wil langer bestand, Hamas twijfelt

Gaza kan even adem halen nu al twee dagen een staakt-het-vuren wordt nageleefd ©REUTERS

Israël wil het 72 urenbestand dat vrijdag afloopt nog eens met drie dagen verlengen. Hamas heeft nog niet laten weten of het daarmee akkoord gaat. Israël liet dinsdag weten zijn troepen te zullen terugtrekken nu alle tunnels vernield zijn. Dat was de focus van de missie Protective Edge.

Na een conflict van bijna een maand hebben de twee partijen, Israël en Hamas, het in de Egyptische hoofdstad Caïro nog steeds over structurele vrede. Niet dat de twee samen aan tafel zitten. Tussenpersonen pendelen van de Israëlische delegatie naar die van Hamas en proberen stap voor stap een toenadering te realiseren.

De voornaamst eis van Hamas blijft de opheffing van de blokkade en de opening van de grenzen. Sinds 2007 is het land zo goed als geïsoleerd van de rest van de wereld.

Het conflict in enkele cijfers

4760 raketten werden door Israël afgevuurd op Gaza

Hamas vuurde er 3356 terug

Door de gevechten kwamen zeker 1875 mensen om in Gaza

85 procent daarvan zijn burgers

In Israël kostte het conflict aan 3 burgers het leven

64 Israëlische soldaten stierven tijdens gevechten

De Amerikaanse president Barack Obama, die blijft hameren op een duurzaam bestand, kan zich in die vraag vinden. ‘Iedereen moet het erover eens zijn dat Gaza zichzelf op de lange termijn niet kan onderhouden als het van de wereld afgesloten blijft’, zegt hij.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, probeerde de voorbije weken al meermaals – maar voorlopig zonder resultaat – zo'n duurzaam bestand uit de brand te slepen.

De Palestijnen hebben van de rust van de voorbije dagen gebruiktgemaakt om weer op krachten te komen. De schade werd opgemeten en de voedselvoorraden aangevuld.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud