Israël wil niet weten van diplomatie

Een Israëlisch tank vuurt op doelwitten in Gaza ©AFP

Israël stuurt zijn kat naar vredesgesprekken met Hamas in Egypte. Het leger zoekt naar de ontvoerde soldaat Hadar Goldin. Terzelfdertijd mogen burgers in het noorden van Gaza wel weer naar huis gaan.

Het Israëlische leger heeft de inwoners van Beit Lahiya en Al-Atatra, in het noorden van de Gazastrook, de toelating gegeven om naar huis terug te keren. Dat zou er kunnen op wijzen dat het leger zijn operaties daar als beëindigd beschouwt. Volgens een communiqué van het Israëlische leger hebben de inwoners wel de raad gekregen om te letten op explosieven die de radicaalislamitische beweging Hamas zou hebben verspreid in die zone.

Getuigen meldden ook dat het Israëlische leger zich terugtrekt uit Khan Younes, in het zuiden van de Gazastrook, al willen legerwoordvoerders dat niet bevestigen. Het zuiden van Gaza is de regio waar de Israëlische soldaten proberen de ontvoerde soldaat Hadar Goldin terug te vinden. Die werd door Hamas ontvoerd tijdens het jongste, snel aan flarden geschoten bestand.

Minder goed nieuws dan weer van het diplomatieke front. Israël stuurt vandaag zaterdag geen onderhandelaars naar Caïro om te onderhandelen over een bestand in Gaza, zo zei een joodse bron die niet wenste geciteerd te worden. 'Hamas interesseert zich niet aan een akkoord', luidde het. Intussen is wel een Palestijnse delegatie onderweg naar Egypte, daarin zijn geen leden opgenomen van Hamas-aanhangers die in Gazsa wonen, wel leden van de PLO en Hamas-vertegenwoordigers in ballingschap.

Israël en de islamitische organisatie Hamas, die Gaza domineert, beschuldigen elkaar ervan vrijdag het bestand te hebben geschonden. Het staakt-het-vuren kwam er na bemiddeling van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties en had tot zondagavond moeten duren. Zowel president Barack Obama als VN-secretaris Ban Ki-moon vroegen Hamas om een Israëlische soldaat vrij te laten die ze tijdens het korte bestand zouden gevangen genomen hebben. Hamas ontkent dat het een soldaat ontvoerd heeft.

Intussen gaat de politieke maar ook de morele steun van de VS aan Israël onverminderd verder. Vrijdag keurde het Amerikaanse parlement 225 miljoen dollar noodsteun goed voor de joodse staat, geld dat moet dienen voor het Iron Dome rakettenverdedigingssysteem, een soort van rakettenschild dat Israël moet beschermen tegen raketaanvallen van Hamas. Iron Dome zou tot nog toe 550 raketten onderschept hebben van de ruim 3.000 die Hamas zou afgevuurd hebben op Israëlische doelwitten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud