Israëlische kolonistenpartij helpt Netanyahu aan regering

Benjamin Netanyahu heeft op de valreep een regeringscoalitie op de been gekregen. ©REUTERS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de vorming afgerond van een rechtse en religieuze regering die 61 van de 120 zetels in het parlement heeft, na een akkoord te hebben bereikt met kolonistenpartij Het Joodse Huis.

Dat heeft de Israëlische radio woensdagavond omgeroepen, minder dan twee uur voor het verstrijken van de termijn die de leider van het Likoed-blok had voor een regeringsformatie.

Volgens de omroep zijn Likoed en Het Joodse Huis van Naftali Bennett het eens geworden dat Zipi Chotoveli van de kolonistenpartij minister van Justitie wordt en Bennett Onderwijsminister. Die laatste had zijn oog op Justitie laten vallen en daarmee het bereiken van een akkoord laten aanslepen.

Netanyahu had reeds de centrumrechtse Kulanu (10 zetels), de orthodox-religieuze Schas (7) en het Verenigd Tora-Jodendom (6) aan boord. Bij de verkiezingen kwam zijn Likoed met dertig zetels als sterktste uit de bus. Om zijn flinterdunne meerderheid te bekomen had hij de acht zetels van Het Joodse Huis nodig. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud