in memoriam

Israëlische superspion overleden

De voormalige Israëlische spion Michael Harari, die binnen de Mossad de beruchte eenheid Kidon oprichtte, is zondag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat deelde de Israëlische pers mee.

Harari begon op 16-jarige leeftijd in 1943 als lid van een weerstandsgroep, voor de creatie van de Israëlische staat in 1948. Hij bouwde een lange carrière uit binnen het Israëlische leger en vervolgens bij de inlichtingendienst Mossad, waar hij een mythisch figuur werd. Hij richtte de Kidon-eenheid op, die belast was met het uitschakelen van daders van aanslagen tegen Israël in het buitenland.

Hij stond aan het hoofd van operatie 'Toorn van God', bedoeld om de verantwoordelijken van de moord op 11 Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München om te brengen. Harari bood zijn ontslag aan na de moord in 1973 in Noorwegen op een Marokkaanse ober, die voor Ali Hassan Salameh werd gehouden. Salameh stond aan het hoofd van Zwarte September, de organisatie die verantwoordelijk was voor de aanslag in München. Salameh kwam uiteindelijk om bij een bomaanslag op zijn voertuig in Libanon in 1979, op direct bevel van Harari.

De Israëlische acteur Moshe Ivgy vertolkte de rol van Harari in de film 'Munich' van Steven Spielberg in 2005, over de 'Toorn van God'-operatie. De Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon bracht maandag hulde aan Harari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud